Novi nadrealni zahtjev Brisela prema Srbiji: Da se ukine Sputnjik

2

Vladimir Bilčik, izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, u svom izveštaju o kom danas raspravlja Evropski parlament, navodi „posebnu zabrinutost zbog dezinformacija iz Kremlja koje se distribuišu preko Sputnjika Srbija i drugih aktera“. Vlasti Srbije se pozivaju da „preispitaju aranžmane koju to omogućavaju“.

Poziv za „preispitivanje aranžmana“ Bilčik obrazlaže time da bi se tako „smanjile dezinformacije i pojačali napori protiv takvih kampanja čiji je broj porastao od početka pandemije kovida-19“.

U izvještaju se „izražava zabrinutost zbog rastuće zavisnosti Srbije od vojne opreme i tehnologije iz Kine, kao i bliske političke i vojne saradnje sa Rusijom, uključujući kontinuirano rusko prisustvo u Nišu“.

Bilčik u svom izvještaju kaže da „Evropski parlament pozdravlja činjenicu da je članstvo u EU i dalje strateški cilj Srbije i jedan od prioriteta novoformirane vlade, ali i izražava žaljenje zbog nedostatka napretka u mnogim reformama i nazadovanja oko pitanja ključnih za pristupanje EU“, prenosi agencija Beta.

U Izvještaju, koji je uz Predlog rezolucije sačinio izvjestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik, od Srbije se traže „ubjedljivi rezultati“ u važnim oblastima poput pravosuđa, slobode izražavanja i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, a Evropska komisija poziva se da izmijeni način izvještavanja kako bi se uzelo u obzir nazadovanje i poslala jasna poruka zemljama u procesu pristupanja, uključujući Srbiju.

2 Comments
  1. Ivi komentariše

    Oće lizalicu? Koji je to šljam, sloboda informisanja, je misaona imenica…

  2. Boban komentariše

    Srbija pod hitno da nabavi od Sestre Rusije i Kine sto Video Pvo sistema i milosrdnog Praha Urana da nam se Ndje za NATO milosrdne andjele

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.