Novi MacBook-ovi sa Apple M2 čipom već u 2021.

0

Iako je Apple-ov najnoviji M1 MacBook Pro star manje od šest mjeseci, kompanija očigledno radi na sljedećoj generaciji laptopa napajanog M2 čipom, navodi se u novom izvještaju.

Ovaj novi čip će navodno proizvesti tajvanska firma TSMC, a zasnovan na 4-nanometarskom procesu. Aktuelni M1 čip je napravljen na procesnoj tehnologiji 5nm i ima 16 milijardi tranzistora, što je najviše što je Apple ikada stavio u čip.

Pakovanje više tranzistora u djelić silicijuma značilo bi dodavanje veće snage, pa bi prelazak iz 5nm u 4nm proces trebalo da rezultira značajnim povećanjem performansi. Prema DigiTimes-u, proizvodnja procesnog čipa od 4nm dolazi ranije nego što je bilo očekivano, jer je po pređašnjem planu kompanije izlazak tog čipa na tržište bio 2022. godine. Poboljšanje performansi M1 bi bilo sjajno, pogotovo jer je M1 u trenutnom MacBook Pro i MacBook Air apsolutno oduševio očekivanja i konkurenciju.

Nažalost, M2 vjerovatno neće biti u predstojećim redizajniranim iMac-ovima koji se očekuju ovog proljeća. Umjesto toga, očekuje se da će novi iMac-ovi koristiti desktop verziju M1 čipa za koju se očekuje da će nadmašiti i M1 MacBook i Mac Mini.

Novi iMac-ovi se očekuje da budu objavljeni na događaju u aprilu,, ali ne očekujte da ćete tamo vidjeti M2 čip ili nove Macbook-ove. Vjerovatno ćete za tako nešto morati da sačekate jesenji događaj kompanije.


Ostavite Komentar

Your email address will not be published.