Novi Kurtijev udar na bezbjednost Srba: Planiraju da otvore most na Ibru koji dijeli Kosovsku Mitrovicu

0

Zamjenik komandira Kosovske policije za Sjever Veton Eljšani najavio je da će glavni most na Ibru, koji dijeli sjeverni – srpski od južnog – albanskog dijela Kosovske Mitrovice, „biti otvoren veoma brzo“.

U emisiji TV 1 Eljšani je dodao da se sa nadređenima razgovora o tome kako to može da se uradi.

„Smatram da je samo pitanje vremena kada će ovaj most biti otvoren i kako će on biti otvoren. Jednom smo spomenuli da postoji mogućnost da se most otvori i da se ispuni blindiranim vozilima na određenom mjestu, ali razgovaramo sa nadređenima kako to da se uradi. Smatram da za građane sjevera zemlje više nema mjesta za brigu. Forma kako će most biti otvoren je malo drugačija, ali smatram da ćemo vrlo brzo imati ovaj most otvoren“, rekao je Eljšani.

Prethodno, u aprilu prošle godine, samo pet dana posle izbora koje su Srbi bojkotovali i na kojima je Sjeverna Mitrovica dobila gradonačelnika Albanca, albanski odbornici, koji čine većinu u SO Sjeverna Mitrovica, donijeli su odluku da se most otvori za saobraćaj.

Odluka odbornika tada je, kao i sadašnja najava, unijela veliko uznemirenje među Srbe u sjevernom dijelu grada, a tada je reagovala i Srpska lista saopštenjem da se „tom odlukom, odnosno otvaranjem glavnog gradskog mosta za motorni saobraćaj, krši Briselski sporazum i najdirektnije ugrožava mir na tom prostoru“.

„Želimo da upozorimo da će eventualno otvaranje mosta nesumnjivo za posledicu imati incidente na ovom prostoru, a što je izgleda i namjera Prištine. Most na kome se desilo više od hiljadu etnički motivisanih napada sa juga na sjever je simbol stradanja srpskog naroda i namjere Prištine da protjera preostale Srbe iz jedine urbane sredine u kojoj su opstali u većem broju“, saopštila je tada Srpska lista.

Glavni most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici jedan je od najvažnijih, ako ne i najvažniji simbol otpora Srba na sjeveru Kosova i Metohije ali, istovremeno i jedna od najneuralgičnijih tačaka na KiM. Na mostu, godinama već, dan i noć dežuraju italijanski karabinjeri iz sastava KFOR-a, tako da ova tačka, ni u jednom trenutku, 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, nije bez faktičke kontrole međunarodnih snaga.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.