Novi avion: Iz Londona do Njujorka za samo 90 minuta

0

Zbog pandemije koronavirusa putovanja su veoma ograničena te mnogi nestrpljivo očekuju otvaranje granica. Ipak, duga putovanja, odnosno letovi, često su neugodni, ali kompanija Spajk Erspejs (Spike Aerospace) bi to mogla promijeniti.

Spajk Erspejs je dizajnirao futuristički supersonični avion koji bi mogao da prevozi ljude između Londona i Njujorka za svega 90 minuta.

Radi se o avionu Spajk S-512 Supersonic Jet, čiji izgled je otkriven objavljivanjem rendera. U unutrašnjosti se nalazi veliki prostor za sjedenje, dio za obroke, kao i nekoliko TV uređaja.

U avionu će biti najviše 18 sjedišta, a dizajniran je bez prozora, jer se oni smatraju najslabijim dijelom aviona, a odgovorni su i za buku. Novi avion ne samo da će biti čvršći, nego i ekonomičniji te tiši. Procjenjuje se da će stvarati oko 60 dB zvuka, a to je manje od glasnoće razgovora dvoje ljudi.

U unutrašnjosti su veliki kompjuterski ekrani koji simuliraju panoramski pogled, kao i aparat za kafu te frižider s osvježavajućim pićima. Sjedišta se mogu pretvoriti u krevete, a mogu poslužiti i za konferencije, zavisno od potrebe.

Osnivač i direktor kompanije Spajk Erspejs Vik Kačoria, rekao je da bi karte za let ovim avionima trebalo da budu pristupačne u budućnosti i koštaće kao aktuelne karte za biznis klasu.

“Sjetite se, gotovo svaka tehnološka inovacija je u početku bila dostupna samo bogatima, automobili, telefoni, kompjuteri i drugo, u početku su koštali 25.000 dolara devedesetih, a sada koštaju 200 dolara”, kazao je Kačoria za Telegraph.

U početku će let između Londona i Njujorka  trajati tri i po sata, ali tokom naredne decenije će se to vrijeme smanjiti na svega 90 minuta.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.