Nove sumnje oko biračkog spiska: Za DPS dolazi da glasa i zamjenik tužioca iz Bijeljine!

6

U BiH živi više od 1.000 osoba sa dvojnim državljanstvom Crne Gore koji godinama, protivno zakonu, uoči izbora dolaze u Crnu Goru i glasaju za vladajuću Demokratsku partiju socijalista Mila Đukanovića, a među njima je i zamjenik glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva iz Bijeljine Milorad Debeljević.

On je, iako vršilac pravosudne funkcije u BiH, na prethodnim parlamentarnim izborima glasao u Pljevljima i bio jedan od koordinatora vladajućeg DPS-a, zbog čega je 2016. godine Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta pokrenula disciplinski postupak, koji do danas nije okončan.

– Istraga protiv Milorada Debeljevića je u toku, a zbog povjerljivosti i tajnosti istrage ne možemo dati više informacija – kratko su odgovorili iz Kancelarije disciplinskog tužioca za naš list.

Da je Debeljević glasao na prošlim izborima, prikazuje i izvod iz materijala sa birališta u Pljevljima, na glasačkom mjestu tri u naselju Jalija. Iako smo pokušali da stupimo u kontakt sa Debeljevićem kako bismo dobili komentar, on se nije javljao na naše pozive.

Fenomen fantomskih birača široko je rasprostranjen u Crnoj Gori još od 90-ih godina prošlog vijeka. Iako najveći broj takvih birača dolazi iz Italije, Luksemburga i sa Kosova, ni broj glasača iz BiH nije zanemarljiv. Naš list je u posjedu spiska sa više stotina građana, mahom iz FBiH, koji imaju prebivalište u BiH, a glasali su na ranijim izborima. Za svoj glas ovi glasači, prema nepotvrđenim informacijama, dobijaju 100 evra, a plaćeni su im i svi putni troškovi.

Šta kaže zakon

Prema članu 24 Zakona o državljanstvu Crne Gore, crnogorski državljanin gubi crnogorsko državljanstvo po sili zakona ako je dobrovoljno stekao državljanstvo druge države, osim u slučaju da je Crna Gora potpisala ugovor sa drugom državom i ratifikovala ga u Skupštini Crne Gore.

– Takav ugovor između Crne Gore i BiH ne postoji, što znači da birači koji glasaju u obje države čine krivično djelo – kazali su iz Demokratskog fronta.

(Glas Srpske)

6 Comments
 1. катуњанин нк komentariše

  Да није и он тајновидац!!!

 2. neko zvoni komentariše

  to kaze zakon, ali sta kaze dodik, njegov je sluzbenik?

 3. Vaso komentariše

  30.8.dibidus karanje cetnicadzije3😂😂😂

  1. vaso komentariše

   Debilu opismjeni se malo i idi karaj svoju majku sto te je budalu rodila.Tika tak.

 4. Vaso komentariše

  30.8.karamo cetnicadziju

 5. Kontra revolucija komentariše

  Dodik teraj tu gamad iz sluzbe !!!.
  Ko saradjuje sa DPSom je izdajnik roda svoga !!!.
  A taj je dvostruko izdao !!!.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.