Nove cijene goriva: Benzin 95 možda skuplji, a dizel jeftiniji za cent?

0

Predstojeće usklađivanje cijena naftnih derivata, na osnovu kojeg će nove cijene važiti od utorka, očekuje se da donese rast cijene eurosuper benzina 95 za jedan cent, dok je moguće da eurodizel i lož ulje budu jeftiniji po cent”, saznaju „Vijesti“ iz nekoliko izvora. U te kalkulacije nije uračunat petak i cijene naftnih derivata posljednjeg dana trgovine na regionalnom tržištu Mediterranean Platt’s Ground iz Đenove, što u konačnom može uticati na ove projekcije.

Ukoliko bude prema kalkulaciji bez petka, cijena dizela će da padne sa 1,01 na euro, a lož ulja sa 99 centi na 98 centi po litru, dok bi cijena eurobenzina 95 mogla da poskupi sa 1,13 na 1,14 eura.

Cijene eurobenzina 98 najvjerovatnije će i naredne dvije sedmice ostati na prosječnom nivou od oko 1,17 centi.

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na ovom međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt’s Ground) i valutnog odnosa eura i američkog dolara.

Do mogućeg pada cijene dizela i lož ulja za cent ne dolazi zbog pada cijena tih derivata na regionalnom tržištu u Đenovi, nego zbog pada dolara u odnosu na euro za više od pet odsto u posmatranom periodu.

Pri prošlom usklađivanju cijene nisu korigovane upravo zbog pada dolara na finansijskom tržištu, u odnosu na euro.
(Vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.