Nova saznanja proširuju istragu protiv ekipe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića: U telefonima pronađeno još jedno ubistvo

0

Istražni organi na korak da su da rasvijetle još jedan od desetak nestanaka, za koje su osumnjičeni pripadnici kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Njima se izgubio svaki trag, ali je otvaranje zaštićenih aplikacija u mobilnim telefonima ovih kriminalaca dovelo do novih saznanja kada je riječ o sudbinama pojedinih lica. U nekoliko kriptovanih telefona pronađene su identične fotografije mučenja, ubistva i sakaćenja žrtve! U toku je identifikacija.

Prema nezvaničnim informacijama, uskoro se očekuje proširenje istrage protiv ove ekipe za najmanje još jedan zločin, ali i trgovinu narkoticima, iznude, otmice…

Najviše napora policija, Bezbjednosno-informativna agencija i Tužilaštvo za organizovani kriminal sada ulažu u prikupljanje materijalnih tragova relevantnih za sud. Paralelno sa tim, međutim, raskrinkava se i zaštita ove kriminalne grupe, koja seže do bivših i sadašnjih rukovodilaca u MUP Srbije, sportu, ali i u drugim ministarstvima, kao i političkim strankama.

Dan posle ispitivanja bivšeg funkcionera Partizana Vladimira Vuletića, ali i nedavnih saslušanja i hapšenja najviših funkcionera MUP, jasno je da je mafijaška “ekipa” svuda pružila pipke i da je imala zaštitu tamo gdje je malo ko vjerovao – u pravosuđu i policiji, dvije institucije čija je suština upravo borba protiv organizovanog kriminala.

Nekadašnjem zamjeniku načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Goranu Papiću (41), koji je uprkos funkciji bio zapravo prvi čovjek ove službe, određen je jednomjesečni pritvor, jer se sumnja da je počinio krivično djelo trgovina uticajem. Iza ovakve suvoparne kvalifikacije krije se zapravo sumnja da je direktno pomagao Belivuku i Miljkoviću.

Kada je policija prošle godine u aprilu privremeno oduzela blindirani automobil, za čijim volanom je tog dana bio Miljković, Papić je, kako se navodu u krivičnoj prijavi, istog momenta pozvao rukovodioce Policijske uprave u Beogradu, i zahtijevao da se odmah vrati. To je i urađeno.

Postoje indicije da je u automobilu bilo oružja i droge – navodi sagovornik “Novosti”.

Ipak, možemo samo da sumnjamo, jer nam nije dozvoljeno da ga pregledamo. Žurilo se samo iz tog razloga, jer Velivuk i Miljković posjeduju više “blindi” i nije im bila neophodna.

Ipak, vjerujemo da se žurilo samo da ne bi bili pronađeni dokazi krivičnih djela.

U ovom trenutku istražuje se i veza Papića sa izvjesnim Bajramijem, navodno narkodilerom, bliskim saradnikom Nasera Keljmendija. Ovaj bivši čelnik službe za borbu protiv organizovanog kriminala fotografisan je u njegovom “poršeu”, vrednom više stotina hiljada evra.

Istražujemo sve Papićeve veze, ali i to da li je povezan sa ekipom u MUP Srbije koja je nezakonito prisluškivala predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i članove njegove porodice, sina Danila, brata Andreja i oca Anđelka – navodi naš izvor.

On je blizak sa bivšom sekretarkom Dijanom Hrkalović, koja je više puta ispitivana u predistrazi ovog slučaja.

Kompletni dokazi i cio materijal prikupljen tokom predistrage ovog predmeta, u kome je ispitano stotinak ljudi, prosleđeni su Tužilaštvu za organizovani kriminal. Narednih dana, po ovom pitanju, trebalo bi da uslede i prvi potezi tužilaštva.

VULIN: BIĆE NOVIH HAPŠENJA

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je juče da je mafija vrlo moćna i da raspolaže neograničenim novcem, koji uvek progovori. Rekao je da je na djelu pokušaj relativizacije postojanja kriminalne grupe čiji su članovi uhapšeni, da se predstavi da sve to nije bilo baš tako, već da su uhapšeni žrtve obračuna ljudi iz vlasti. Na pitanje kako se pokušava ta relativizacija, Vulin je rekao da pokušava da se promijeni javno mnjenje tako što se prave konferencije za novinare i svaki dan se govori da su uhapšeni zbog pripadnosti kriminalnoj grupi žrtve, da je sve to politika, da nije kriminal…

Ističe da MUP raspolaže velikom količinom podataka, a kao primjer je naveo 44 zaplijenjena skaj telefona.

Zamislite koliko tu ima podataka, brojeva, kontakata, fotografija, poruka – rekao je ministar i dodao da se istraga ne sužava, već se širi, i da svaki dan stižu nova saznanja. Na pitanje da li se može očekivati još uhapšenih, odgovorio je: “Bez svake sumnje”.

Kada je riječ o saslušanju bivšeg funkcionera Partizana Vladimira Vuletića, koji je rekao da je snimak njegovog razgovora sa Veljkom Belivukom izmontiran, Vulin je rekao da se policija ne bavi falsifikatima i montiranjem.

Naš posao je da nađemo istinu, kad je istina bolna za nekoga, to nije naš problem – rekao je ministar.

Kada je riječ o ulozi Dijane Hrkalović u prisluškivanju Aleksandra Vučića, rekao je da je to sve završeno i da su dokazi predati tužilaštvu. Navodi da je obrazložena njena uloga, kao i svih koji su u tome učestvovali i da je sad na tužilaštvu da kaže šta misli o tome.

RUŽIĆ: OPASNE INSINUACIJE

Funkcioner SPS i ministar prosvjete Branko Ružić reagovao je juče na napise u pojedinim medijima, u kojima se on dovodi u vezu sa grupom Veljka Belivuka i rekao da su takvi navodi veoma opasne insinuacije i predstavljaju svjesno kriminalizovanje njega lično.

Teži se senzacionalizmu, ali sve mora da ima granice, a ovdje je granica pređena. To može da ugrozi moju bezbjednost i bezbjednost moje porodice – rekao je Ružić i dodao da bi objavljivanje takvih insinuacija bilo smiješno, da nije opasno. – Čvrsto podržavam borbu države protiv organizovanog kriminala, a svako ko je napravio neko krivično djelo treba da odgovara.

Jedan tabloid objavio je fotografiju Ružića s grupom ljudi, među kojima je i ubijeni pripadnik “škaljarskog klana” Damir Hodžić, a objavljeni su i navodni transkripti razgovora Belivuka sa bivšim potpredsjednikom FK Partizan Vladimirom Vuletićem, u kojem Vuletić spominje Ružića u kontekstu održavanja okruglog stola na Zlatiboru.

GOJKOVIĆEVA: POVEZANI I SA KULTUROM

Maja Gojković, ministar kulture i informisanja izjavila je juče da je istražnim organima predala dokumenta koja ukazuju na povezanost kriminalne grupe Veljka Belivuka sa državnim funkcionerima, a vezano za oblast kulture. Ona je kazala da je nadležnima predala dva predmeta koja se odnose na vezu resornog ministarstva sa inkriminisanim licima i najavila da će predati i treći, koji je u vezi sa teškom krađom u jednom beogradskom muzeju.

Ne znam da li treći predmet ima veze sa tom grupom, ali vidim da se pojavljuju određene navijačke grupe za taj muzej i treba istražiti. Ono što sam našla nije potpuno, ali je očigledno povezano sa više strana i na više nivoa vlasti – rekla je Gojkovićeva. Javnost će biti šokirana koliko je to daleko otišlo, a onda neko postavlja pitanje da li je imalo veze sa MUP. Pa ako je imalo veze sa kulturom, onda je sigurno imalo i sa MUP.

Izrazila je uvjerenje da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijeniti momenat u skladu sa tokom istrage, koju sprovode policija, Tužilaštvo, BIA i druge informativne agencije i da će iznijeti sva svoja saznanja o umiješanosti državnih funkcionera u kriminalne afere:

Predsjedniku je najteže jer je imao povjerenje u određene ljude koji su radili protiv njega, njegove porodice i države. On nema šta da krije i sigurno će reći o kome je riječ.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.