Nova prevara u Njemačkoj: Navodnim pozivima iz „Europola“ pokušao da građanima iznudi novac

0

Proteklih mjeseci mnoge građane u Nemačkoj uznemiravaju lažni telefonski pozivi. Kriminalcima koji se predstavljaju kao policajci i koji pokušavaju da ukradu novac, uglavnom je nemoguće ući u trag. Policija savjetuje oprez.

„Dobar dan, dobili ste Europol. Pritisnite taster jedan ukoliko želite da razgovarate sa operaterom“, tim riječima počinju pozivi koje građani u Njemačkoj dobijaju od marta ove godine.

Poziv je dobila i Lejla Šator iz Frankfurta. Kliknula je taster kako bi postupila po uputstvima navodnog Europola i dobila je operaterku koja je govorila engleski sa indijskim akcentom.

„Osoba koja mi se javila saopštila mi je da su mi zloupotrebljena njemačka lična dokumenta. Pošto je pričala lošim engleskim jezikom, proradila mi je lampica“, kaže Šator za DW.

Prevaranti su je uznemiravali više od mjesec dana, zvali su je nekada i više puta na dan.

„Ukoliko bih pokušala da pozovem taj broj, dobila bih obavještenje da on ne postoji ili da je nedostupan. Kada sam im rekla da ću ih prijaviti policiji, prestali su da me zovu“, navela je.

DW je razgovarao sa više osoba koje su imale iskustva sa takvim sajber-kriminalcima i kod svih je razgovor tekao gotovo identično, lažni operateri su zvali u radno vrijeme, između 8 i 18 časova, govorili su na engleskom jeziku s indijskim akcentom, a poziv je zvučao kao da dolazi iz nekog bučnog kol-centra.

Svi su se pretvarali da su službenici Europola ili Interpola, a operater bi obavijestio žrtvu da će je uskoro pozvati visoki službenik iz neke od tih policijskih agencija. Pri drugom pozivu, na ekranu je zaista bilo moguće vidjeti pozivni broj neke od ovih policijskih agencija.

„Prevaranti objašnjavaju žrtvi da, zbog policijske istrage koja je u toku, a kako bi se zaustavila dalja zloupotreba identiteta, bankovni račun mora odmah da bude blokiran. Tu lažni zvaničnik policije žrtvi nudi kao rešenje da se novac odmah prebaci na drugi račun, navodno policijski“, objašnjava za DW šef kriminalističke policije u Berlinu Lotar Špilman.

U glavnom gradu Njemačke policiji je do sada prijavljeno više od 3.500, a u čitavoj Nemačkoj više od 25.000 slučajeva sumnjivih poziva.

Sigurno je da ima znatno više neprijavljenih pokušaja prevare, saopštila je njemačka Savezna agencija za telefonske mreže koja, pored policije, istražuje lažne pozive. Oni upozoravaju građane da to što na telefonskom ekranu piše Interpol, Europol, pa čak i 110, što je broj njemačke policije, ne znači da ih policija zaista i zove.

„Kada sam pretražila internet, u potrazi za jednim od brojeva sa kojeg su me zvali, ustanovila sam da je to broj jednog njemačkog osiguravajućeg društva“, priča za DW Dušica Ilić Dik iz Potsdama, koju prevaranti redovno uznemiravaju.

Savezna agencija za mreže utvrdila je da su pozivi stizali sa telefonskih linija iz stranih zemalja, iz Indije, Rumunije ili Španije. U Indiji su te prevare i dobro organizovani „kol-centri“ odavno poznati, a procjenjuje se da je u pitanju biznis vrijedan nekoliko miliona dolara godišnje. Međutim, policajac Špilman ističe da to ne znači da pozivi zaista stižu iz neke od tih zemalja.

Nemačka policija do sada nije uspela zvanično da locira i identifikuje nijednog osumnjičenog. Iz Savezne agencije za mreže objašnjavaju da kriminalci koriste internet-pozive, odnosno pozive preko kompjutera, kako bi pomoću sofisticiranih programa prikrili identitet i porijeklo poziva.

Takva vrsta prevare zove se „spufing“. U pitanju je metoda kojom se žrtva ubjeđuje da razgovara sa agencijom ili službenikom kojem može da se vjeruje.

Njemačkoj policiji poznati su i primeri kada se kriminalci predstavljaju kao službenici Majkrosofta ili Amazona.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.