Nova odluka vlasti u Crnoj Gori: Vjernicima zabranili ulazak u crkvu!

4

Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) za zarazne bolesti donijelo je večeras odluku kojom je radi sprečavanja unošenja i širenja infekcije novog koronavirusa, kao i radi zaštite stanovništva od ove zarazne bolesti, obavezalo privremenom mjerom sve vjerske zajednice da svoje aktivnosti prilagode aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i da vjerske obrede u vjerskim objektima obavljaju isključivo bez prisustva građana.

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, odluka je donijeta na osnovu izvještaja nadležnih službi bezbjednosti prema kojem je samo tokom današnjeg dana širom Crne Gore oko 1.350 lica prisustvovalo vjerskim obredima kao i procjene epidemiologa da ti skupovi predstavljaju u ovom trenutku najveći epidemiološki rizik.

“Ako je na nekom od vjerskih skupova samo jedno lice bilo prenosilac Crna Gora se suočava sa nekontrolisanim širenjem virusa. Konstatovano je da je sa aspekta higijene, a pogotovo sa epidemiološkog aspekta u ovim okolnostima, izuzetno problematičan dio vjerskog obreda prikazan danas u medijima u kojima više lica pristupaju simboličnom konzumiraju hrane koristeći isti pribor za jelo (kašičicu)”, navodi se u saopštenju.

NKT za zarazne bolesti naglašava da nije riječ o zatvaranju vjerskih objekata budući da oni ostaju otvoreni za sveštenike, već da mjera obavezuje vjerske zajednice da obrede i ostale aktivnosti obavljaju bez prisustva građana.

“Suočeno sa novim izazovom širenja epidemije Nacionalno koordinaciono tijelo na tragu svoje odlučnosti i obaveznosti da primarni cilj bude zaštita javnog zdravlja insistira na dosljednom poštovanju svih naredbi apostrofirajući posebno mjere donijete prije dva dana koje podrazumijevaju zabranu svadbenih skupova i obavljanje sahrana isključivo u krugu uže porodice. Nacionalno koordinaciono tijelo je i na današnjoj sjednici ponovilo svoje čvrsto opredjeljenje da je objavljivanje identiteta lica u kućnoj samoizolaciji neophodno u situaciji u kojoj se Crna Gora nažalost suočavala sa nedopustivim brojem kršenja rješenjâ o kućnoj samoizolaciji. Tragična iskustva širom svijeta pokazuju da se od koronavirusa najviše obolijeva i umire zbog nediscipline. Ukazujemo da niko zbog svoje nediscipline nema pravo da ugrožava druge i da je zadatak svakog građanina da bude disciplinovane i da poziva, podstiče i opominje i druge na to”, piše u saopštenju.

Nacionalno koordinaciono tijelo poručuje da je svako dobrodošao da pomogne i doprinese naporima za očuvanje zdravlja nacije.

“U danima koji slijede svaka ruka podrške je dobrodošla. Zbog toga, pozivamo da nastavimo zajedno, punom snagom. Zajednički cilj mora biti zaštita što više života građana Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.

4 Comments
 1. Lange komentariše

  To je najprece sad a juce ujutru 30 komunalaca i njihove brace narandzastih komunalaca i policije na porodicu djurovic tu moze preko 20,sigurno cemo i mi svima vama suditi jer ste se zgadili ogromnoj vecini ,ostali su vam samo muslimani albanci najveci montenegrini.sve cemo vas pospremit pascadijo

  4
  5
 2. Persida komentariše

  Zašto vlada ne zatvori kioske koji rade bez mokrog čvora i predstavljaju potencijalni izvor zaraze kako za radnice u njima tako i za sve mušterije koje trguju na istim???

  1
  2
 3. Nikac komentariše

  [email protected] E pseto jedno docemo I do tebe pa cemo vidjet koce da plati izmetu ljucki.
  Mi vam necemo biti kao ova Vlast sto vas mazi I pazi ljucka splacino sto postojis

  1. [email protected] komentariše

   Mir Božiji Hristos vaskrse…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.