Norveška državnim službenicima zabranila korišćenje Tik Toka i Telegrama

0

Norveško ministarstvo pravde naložilo je vladinim zvaničnicima da ne instaliraju TikTok ili Telegram na svoje poslovne uređaje, nakon što je bezbjednosna agencija te aplikacije kao rizične označila.

Mnoge zapadne zemlje su na sličan način zabranile TikTok, kineski servis za dijeljenje snimaka, ali Norveška je prva koja je u svoja ograničenja uključila i Telegram, popularnu platformu za razmjenu poruka.

Zabrana je zasnovana na reviziji koju je ranije ovog mjeseca sprovela Nacionalna bezbednosna uprava (NSM) Osla. Telegram je označio sumnjivim zbog njegovog „ruskog porijekla“, navodi se u saopštenju ministarstva.
Ministarka pravde Emili Enger Mel rekla je da podržava preporuke NSM-a i poručila zvaničnicima da ne koriste ove dvije aplikacije. Ukoliko su potrebne za rad, treba ih instalirati na poseban uređaj, dodala je ona.

Mel, koja ima 29 godina i najmlađa je članica norveške vlade, ranije se našla na udaru kritika zbog instaliranja TikToka na svom poslovnom telefonu. Tada se pravdala da je željela da dopre do mlađe publike, među kojima je aplikacija veoma popularna. Uklonila je TikTok sa telefona posle mjesec dana korišćenja.

NSM je izrazio širu zabrinutost zbog aplikacija koje prikupljaju informacije o korisnicima, uključujući Fejsbuk, Instagram i Snepčet, ali je ministarstvo izdvojilo TikTok i Telegram, pozivajući se na izvještaj koji su u februaru objavile nacionalne oružane snage, u kojem su Kina i Rusija opisane kao najveće prijetnje bezbjednosti nordijske zemlje.

(Sputnjik)

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.