Nokautirana Tereza Mej: Haos na pomolu, opozicija traži pad vlade

0

Britanski parlament odbio je predlog premijerke Tereze Mej o Bregzitu, koji je dogovorila sa Evropskom unijom. Protiv njenog predloga glasala su 432 poslanika, a za je bilo 202.

Lider opozicione Laburističke partije DŽeremi Korbin podnio je predlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi nakon istorijskog poraza premijerke. Britanska vlada je potvrdila da će se o tome sjutra raspravljati i glasati.

Glasanje u Parlamentu predstavlja preokret koji bi mogao da dovede do izlaska Britanije iz EU bez sporazuma ili čak do povlačenja odluke o napuštanju Unije iz 2016. godine. Na glasanju su snage udružile pristalice “Bregzita” i oni koji žele da Velika Britanija ostane u Uniji.

Poraz Mejove na današnjem glasanju, koji je prvi poraz jednog sporazuma još od 1864. godine, označava kolaps njene dvogodišnje strategije prijateljskog izlaska iz EU, uz zadržavanje bliskih veza nakon 29. marta, kada je planiran “Bregzit”.

Nakon što su poslanici velikom većinom odbacili plan o Bregzitu, Mej je poručila da je vlada čula mišljenje parlamenta, ali da je bitno da obje strane slušaju volju britanskog naroda.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.