NKT dalo saglasnost na početak sportskih aktivnosti

0

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) danas je dalo saglasnost na početak sportskih aktivnosti, dok će se konferencije za medije NKT ubuduće održavati utorkom i petkom u 17 sati, saopšteno je danas iz Vlade Crne Gore.

“Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti danas je na sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, dalo saglasnost na izmjene naredbi Ministarstva zdravlja kako bi bio omogućen postepeni početak sportskih aktivnosti i to najprije individualni treninzi bez kontakta, zatim treninzi u grupama i konačno organizovanje takmičenja”, navodi se u saopštenju Vlade.

U saopštenju se dodaje da je u skladu sa potrebama obnavljanja sportskih aktivnosti, Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) je u saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih izradio Privremene nacionalne smjernice koje regulišu uslove za obavljanje sportskih aktivnosti.

“U smjernicama je navedeno, među ostalim, da bavljenje sportskim aktivnostima ne smije ni na koji način ugroziti zdravlje pojedinca ili zajednice, da se sve odluke o ponovnom pokretanju sportskih aktivnosti moraju se donositi uz pažljivo pozivanje na Privremene smjernice i to tek nakon bliskih konsultacija nacionalnih sportskih saveza sa Institutom za javno zdravlje, Ministarstvom sporta i mladih i NKT-om, da su zdravstveni rizici povezani sa masovnim okupljanjima takvi da u doglednoj budućnosti treninzi i sva sportska takmičenja treba da budu organizovani bez gledalaca, sa minimalnim pomoćnim osobljem neophodnim za podršku održavanju treninga i takmičenja te da je odgovornost za poštovanje Privremenih smjernica na nacionalnim sportskim savezima, sportskim klubovima, sportskim društvima, sportistima, stručnim licima u sportskim organizacijama kao i menadžmentu sportskih objekata, u okvirima svojih nadležnosti”, piše u saopštenju.

Iz Vlade su poručili da u skladu sa navedenim od 6. maja se dozvoljavaju aktivnosti koje može da izvodi jedan sportista ili par gdje se između učesnika uvijek može održavati distanca od najmanje dva metra.

“U ovoj fazi nema kontakta između sportista i / ili drugog osoblja, odnosno mogući su kondicioni treninzi, fizičke vježbe i sl. Na treningu može istovremeno biti najviše 8 – 10 osoba, a broj osoba koje se nalaze u prostoru u kojem se odvija trening ne smije preći 12. Druga faza, koja bi trebalo da počne 18. maja podrazumijeva, pored navedenog u prvoj fazi, i aktivnosti u zatvorenom i na otvorenom koje se mogu izvoditi u  grupama s tim što se napominje da za veće timske sportove u obzir treba uzeti i mogućnost razdvajanja tima u manje grupe tokom treninga, kada je to moguće. U trećoj fazi, koja bi trebalo da počne 1. juna dozvoljava se organizovanje takmičenja, turnira i mečeva, ali bez prisustva publike”, piše u saopštenju.

Navodi se i da se NKT upoznalo sa dopisom Unije slobodnih sindikata Crne Gore u kojem se ukazuje na slučajeve kršenja mjere kojoj je omogućeno roditeljima, starateljima, hraniteljima ili usvojiteljima djeteta mlađeg od 11 godina plaćeno odsustvo sa posla sa izuzetkom zaposlenih u određenim djelatnostima.

“NKT je odlučilo da proslijedi dopis Ministarstvu rada i socijalnog staranja koje će u komunikaciji sa nadležnom inspekcijom Uprave za inspekcijske poslove sagledati dopis, dati adekvatno tumačenje i preduzeti potrebne mjere za poštovanje naredbe Ministarstva zdravlja”, saopšteno je.

Iz Vlade su kazali da je NKT donijelo odluku da, s obzirom na povoljniju epidemiološku situaciju nego ranije redovne konferencije za medije ubuduće budu održavane utorkom i petkom u 17 sati.

“Usvojen je peti Izvještaj Operativnog štaba za donacije, koji se odnosi na period od 30. aprila do 4. maja 2020. godine. U izvještajnom periodu nije bilo novih odliva, pa ukupni odlivi sa računa NKT ostaju nepromijenjeni i iznose 1.757.173,33. eura. Imajući u vidu da je od otvaranja računa 19. marta do 4. maja u 9:00 na račun Nacionalnog koordinacionog tijela uplaćeno 7.921.354,06 eura i 75.971,72 američkih dolara stanje na računu iznosi 6.164.180,73 eura i 75.971,72 američkih dolara. Podsjećamo, Nacionalno koordinaciono tijelo pokrenuće proceduru za usmjeravanje sredstava za potrebe izgradnje i opremanje nove Infektivne klinike Kliničkog centra Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.