Njemačka ukida obavezan PCR test za putnike iz rizičnih područja

0

On je rekao da se za vrijeme ljetnjih odmora broj testova u Njemačkoj gotovo udvostručio, na 900.000 sedmično, djelom da bi se identifikovali ljudi koji su se zarazili u inostranstvu.

Ljudima koji su se vraćali iz epidemiološki rizičnih područja bilo je omogućeno besplatno testiranje na graničnim prelazima Njemačke, što im je omogućavalo da izbjegnu obavezan dvonedeljni karantin ako su negativni na testu.

Putnici koji se vraćaju iz područja visokog rizika, koja uključuju većinu zemalja van Evropske unije i neke regiona unutar nje, ubuduće će morati u obavezan karantin bar pet dana dok ne stigne rezultat testa koji možda više neće biti besplatan osim ako ga nije tražio ljekar.

Ministar Špan nije naveo kada će se promijeniti strategija testiranja, ali odluka će vjerovatno biti donijeta sjutra na sastanku kancelarke Angele Merkel i guvernera svih 16 pokrajina.

Promjena strategije testiranja posledica je toga što su laboratorije dostigle granice svojih kapaciteta, rekao je Špan.

Njemački centar za kontrolu bolesti danas je prijavio 1.576 novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom. Od početka epidemije u Njemačkoj je registrovano 236.429 zaraženih i 9.280 umrlih od posledica koronavirusa.

Prosječna starost zaraženih opala je na 32 godine, sa oko 50 na početku pandemije.

U utorak su stranke u vladajućoj koaliciji prihvatile da do kraja sledeće godine produže trajanje skraćenog radnog vremena i plaćenih odmora zbog pandemije, pri čemu je Vlada kompanije koje ne otpuštaju zaposlene podržala sa oko 10 milijardi evra smanjenjem poreza.

Vlasti u Berlinu zabranile su danas nekoliko protesta uz podršku ekstremne desnice, planiranih za vikend, protiv restriktivnih mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa.

Poslednjih nedelja Njemačka je zabilježila povećan broj zaraženih i Vlada razmatra mogućnost da ponovo uvede neka ranije ukinuta ili ublažena ograničenja, prenosi N1.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.