Njemačka pooštrila mjere, zabranjeno nošenje platnenih maski

0

Iako sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel sa čelnicima saveznih država još traje, s njega su procurile informacija i dokumenta sa novim mjerama.

Najvažnija je ona da Njemačka ide u još stroži lockdown koji će trajati do 14. februara. Merkel i čelnici saveznih država dogovorili su da se uz postojeće uvode i mjere obaveznog nošenja visokokvalitetnih medicinskih zaštitnih maski u trgovinama i javnom prevozu. To podrazumijeva hirurške maske i one poznate po oznakama FFP2 i N95, prenosi Index.hr.

Nova pravila nalažu i da je građanima zabranjeno nošenje platnenih maski ili šalova kao zamjena za maske. Njemci su obavezni i da rade od kuće, ukoliko priroda posla to dozvoljava.

“Savezno ministarstvo rada i socijalnih pitanja donosi uredbu o radu od kuće. Prema njoj, poslodavci moraju omogućiti zaposlenicima rad od kuće kad god je to moguće. To bi smanjilo kontakte na poslu, ali i na putu do posla, što bi trebalo usporiti širenje korona virusa. Od poslodavaca se traži da uspostav fleksibilno radno vrijeme za sve one koji moraju ići na posao, kako bi se izbjegla gužva u javnom prevozu u ranim jutarnjim i poslijepodnevnim satima”, navodi se u radnom dokumentu koji je procurio sa sastanka Merkel i pokrajinskih premijera.

Oni su konstatovali da je smanjen broj novih infekcija, a lagano je padao i pritisak na bolnice i jedinice za intenzivnu njegu.

“Ipak, pad broja zaraženih u Njemačkoj mora biti dodatno ubrzan kako bi se spriječio rizik od širenja novog soja korona virusa”, poručeno je na sastanku.

Jedna od važnijih tema sastanka je i odluka o otvaranju škola. Od toga se, po svemu sudeći, zasad odustaje, te se nastavlja online nastava. Za nastavak takvog režima u školstvu se naročito zalaže kancelarka Merkel, dok su neki pokrajinski premijeri protiv. U ovom trenutku se čini da će stav Merkel prevladati, javljaju njemački mediji.

Njemačka se još od novembra nalazi u nekoj vrsti lockdowna, koji je isprva trebalo da traje samo četiri nedjelje i da se završi prije božićnih praznika. U zemlji su u međuvremenu zatvorene škole, trgovine koje ne prodaju osnovne namirnice, barovi, restorani i sadržaji za zabavu i kulturu, uz mjere koje su od uvođenja početkom novembra postupno pojačavane. Na snazi je i mjera prema kojoj jedno domaćinstvo može posjetiti samo jedna osoba izvan tog kruga.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.