Njemačka: Frizerski saloni otvoreni posle dva mjeseca

0

Frizerski saloni ponovo su otvoreni danas u Njemačkoj nakon dva mjeseca. Ovim potezom vlast pokušava da uspostavi ravnotežu između želje za ublažavanjem restrikcija zbog koronavirusa i nastojanja da ograniči širenje zaraznijih sojeva.

Nedelju dana ranije veliki deo đaka osnovnih škola vratio se u školske klupe posle odluke kancelarke Agnele Merkel i guvernera 16 država. Merkel i guverneri će se ponovo sastati u srijedu da odluče kako dalje sa ostalim restrikcijama vezanim za koronavirus u Njemačkoj koje su sada na snazi do 7. marta.

Neke savezne države dozvolile su danas otvaranje prodavnica kao što su cvjećare i prodavnice alata. Većina prodavnica zatvorena je širom zemlje od 16. decembra. Restorani, barovi, objekti za sport i zabavu zatvoreni su od 2. novembra, a hotelima je dozvoljeno da primaju samo poslovne putnike.

Sve je više poziva da se dalje ublaže restrikcije, ali i onih drugih koji traže da građani i dalje budu oprezni.

Stalni pad broja novozaraženih je u zastoju, ali u nekim djelovima zemlje broj zaraženih ponovo je počeo da raste kako se širi zarazniji soj koronavirusa prvo otkriven u Velikoj Britaniji.

“Ove nedjelje ćemo ustanoviti kako će se raditi narednih mjeseci”, rekao je guverner Bavarske Markus Zeder, koji se zalaže za oprezniji pristup.

On je nazvao situaciju nestabilnom i naglasio da je važno da se ove nedjelje donesu pametne odluke i da se mora naći pravi balans između opreza i otvaranja kao i da guverneri jednostavno ne smiju da izgube živce i ispunjavaju sve želje.

Njemački centar za kontrolu bolesti prijavio je 4.732 nova slučaja zaraze koronavirusom u prethodna 24 časa u poređenju sa 4.369 prije nedelju dana.

Do petka je 4,7 odsto njemačkog stanovništva dobilo prvu dozu vakcine, a 2,4 odsto i drugu dozu, što je relativno sporo napredovanje u vakcinaciji koje je naširoko kritikovano.

Bavarska i dvije susjedne savezne države planiraju da daju 15.000 doza vakciine susjednoj Češkoj, koja trenutno bilježi najvišu stopu infekcije u Evropskoj uniji. Zeder je rekao da ta “simbolična mjera” na kraju pomaže Njemačkoj zato što češke vlasti žele da upotrebe vakcine u zonama visokog rizika blizu granice, osobe koje koriste malogranične prelaze.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.