Ništa ljepše ni milije od narodne milicije: Za manje od pola godine dvojica direktora policije u istrazi zbog organizovanog kriminala!

0

Samo u poslednja četiri mjeseca, u Crnoj Gori su se desila hapšenja bivših visokih policijskih funkcionera ali su svakako tu najzanimljiviji bivši direktori Uprave, Slavko Stojanović i Veselin Veljović.

Obojica se naime dovode u vezu sa organizovanjem šverca cigareta što samo govori kakve nam je tekovine ostavila vlast Demokratske partije socijalista i koliko je Crna Gora bila kriminalizovano društvo do 30. avgusta, ali i kasnije tokom perioda diskontinuiteta sa bivšim režimom.

Da nije bilo toga datuma i istorijske pobjede na avgustovskim izborima, pitanje je gdje bi se Crna Gora danas nalazila i kako bi ova klika i dalje nastavila da hara državom kreirajući svojevrsnu Kolumbiju na Balkanu. Valja podsjetiti i na bivšeg šefa države Mila Đukanovića kog su svojevremeno italijanske vlasti optuživale za šverc cigareta, a što je potvrdio i bivši ambasador savezne države Montgomeri koji je kazao da je Zapad to tolerisao.

Podsjećanja radi, danas je uhapšen Slavko Stojanović, dugogodišnji policijski funkcioner i bivši direktor Uprave policije i dovodi se u vezu sa švercom cigareta. Stojanović je u bezbjednosnom sistemu Crne Gore još od davne 1982. godine i to od zvanja policajca, preko šefa saobraćajne policije, do mjesta direktora.

Rokada dvojice direktora

U junu 2013. godine Vlada Crne Gore je imenovala Stojanovića za direktora policije, na predlog tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića Stojanović je takođe bio direktor policije tokom velikih protesta Demokratskog fronta. Stojanović će ostati upamćen kao direktor policije koja je brutalno razbila proteste slobodnih građana Crne Gore, po mnogima prekoračivši svoja ovlašćenja.

Nakon što je prestao da obavlja funkciju direktora policije u septembru 2018. Vlada Crne Gore čiji je premijer bio Duško Marković imenovala je Stojanovića za sekretara Vijeća za nacionalnu bezbjednost. Dužnost sekretara Vijeća obavljao je od 30. novembra 2014. godine dr Veselin Veljović, koji je 30. jula 2018. imenovan na dužnost direktora Uprave policije.

Stojanović je 31. marta podnio ostavku ne mjesto čelnika UP zbog “pogoršane bezbjednosne situacije na teritoriji glavnog grada”, kako je tada saopštio ministar unutrašnjih poslova Melvudin Nuhodžić.

Njegovoj ostavci prethodila su tri ubistva u periodu od 24 časova, od kojih je jedno bilo slučajna žrtva u obračunu kriminalnih grupa, koji se odigrao usred bijela dana u centru Podgorice. Taj događaj je bio kulminacija nakon tridesetak nerasvijetljenih ubistava i brojnih bombaških napada na teritoriji Crne Gore.

Međutim, ni mandat Veselina Veljovića nije bio ništa bolji, čak je pratio i veće kontroverze, posebno 2020. godine kada je hapsio učesnike litija zbog Facebook statusa. Poznate su bile policijske brutalnosti nad građanima koji su protestovali zbog Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Od bacanja suzavaca zbog iscrtavanja trobojki, preko prebijanja Ognjena Mijatovića… Lista se prosto nastavlja.

Tokom njihovih mandata stvorena dva klana, bezbjednosna situacija nikad gora

Interesantna je i činjenica da su se upravo tokom mandata Veljovića i Stojanovića formirala dva najveća kriminalna klana, po mnogima, u Evropi, a to su Škaljarski i Kavački klan. Na početku prošle decenije ovaj klan je bio jedinstven, međutim, nakon svađe zbog nestanka više stotina kilograma kokaina, oni se razilaze i započinju krvavi rat koji traje i do današnjeg dana.

Stotine mladića je pobijeno u međusobnom obračunu dva klana dok su akcije Uprave policije ali i SPO-a bile minimalne. A i kako bi organizovali akcije kada danas vidimo da su nekadašnji „glavni crnogorski pendreci“ bili potencijalno involvirani u ovu priču, kakva je šverc cigareta.

Bespotrebno je i nabrojati koliko je policijskih funkcionera već „palo“ zbog kriminalnih aktivnosti u Crnoj Gori i organizacije šverca, a gdje će biti kraj ove Pandorine kutije i hoće li biti potrebno praviti nove zatvorske jedinice, niko u Crnoj Gori ne zna.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.