Ništa im nije sveto: Podignuta optužnica protiv dvije osobe albanske nacionalnosti zbog provale u pravoslavnu crkvu kod Podujeva

0

Tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnicu protiv dvije osobe albanske nacionalnosti, zbog izazivanja nacionalne, verske i etničke mržnje usled provale u srpsku pravoslavnu crkvu u novembra prošle godine u selu Rakitnica kod Podujeva.

U saopštenju specijalnog tužilaštva navodi se da je protiv dvojice optuženih N.B. i L.Z. podignuta optužnica zbog krivičnog dijela „Izazivanje razdora i netrpeljivosti“.

Radi se o samozvanim sveštenicima albanske pravoslavne crkve Niku Blaždeu, poznatijeg kao Nikola Džufka, i Ljejdiju Zagaljiju, prenosi “Balkan Insajt”.

Oni su svojom voljom, uz podršku grupe lokalnog albanskog stanovništva provalili u objekat crkve u Rakotnici, i nakon toga objavili da se „500 godina stara crkva sada zove „Fan Noli“ i da je pod jurisdikcijom albanske nacionalne pravoslavne crkve „Sveti Kozmaj“ iz Elbasana“.

Na najavu Eparhije raško-prizrenske da će podići krivičnu prijavu, Blažde i Zagalji su tada odgovorili i upozorili Srpsku pravoslavnu crkvu da rizikuje „vatru pakla“ ako pokuša da interveniše.

Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve osudila je njihove postupke, navodeći da je provala „krivično dijelo“ i „još jedan u nizu usmjerenih na uzurpaciju duhovnog i kulturnog nasleđa Srpske pravoslavne crkve na Kosovu“.

Albanska pravoslavna crkva se potom ogradila od postupka dvojice Albanaca iz Albanije, tvrdeći da je samozvani sveštenik Blažde „prevarant i osoba koja nije sveštenik“.

Sveštenici eparhije raško-prizrenske su nakon provale služili liturgiju u crkvi u Rakitnici i promjenili brave na ulaznim vratima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.