Nina Drakić u Vašingtonu potpisala Memorandum o saradnji u oblasti turizma

0

Predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić učestvovala je u radu Ekonomskog foruma jugoistočne Evrope koji su 20. i 21. maja, u Američkom kongresu u Vašingtonu, organizovali Transatlantska mreža lidera i Evropski centar Atlantskog vijeća, saopšteno je iz PKCG.

Senatorka Jeanne Shaneheen i kongresmen John Moolenaar dali su podršku ovom projektu, na kojem su učestvovali predstavnici administracije i poslovne zajednice SAD.

“Ekonomski forum je okupio vladine zvaničnike, poslovne lidere i stručnjake iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Albanije, Kosova i Srbije, koji su razgovarali o načinima za unapređenje regionalne i transatlantske saradnje u više oblasti”, navode iz PKCG.

„Diverzifikacija energije, prelazak na zelenu energiju, uključujući najsavremenije tehnologije“, „Da li je vrijeme za prisustvo američke banke na Zapadnom Balkanu?“, „Da li su se bankarski propisi poboljšali i koji su izazovi“ i „Kako unaprijediti saradnju u turističkoj industriji između Jugoistočne Evrope i Sjedinjenih Država“ , samo su neke od tema o kojima se razgovaralo tokom foruma.

Drakić je govorila tokom panela „Regionalna saradnja: Prevazilaženje barijera i unapređenje trgovine”, u kojem je učestvovala zajedno sa Kameron Verkerom, direktorom kancelarije za Evropu i Evroaziju, Ministarstva trgovine SAD, Vjekoslavom Vukovićem, predsjednikom Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, Lulzimom Rafunom, predsjednikom Privredne komore Kosova, Danielom Mihajlovskom Vasilevskom, koordinatorkom u Privrednoj komori Sjeverne Makedonije i Nenadom Đurđevićem, savjetnikom predsjednika Privredne komore Srbije. Moderator panela bila je Ilva Tare, viša stručna saradnica u Atlantskom vijeću.

Tokom panela, konstatovano je da je turistička saradnja zemalja Zapadnog Balkana i SAD važan put za jačanje njihove sveukupne ekonomske saradnje, rast i razvoj na novim osnovama usmjerenim na evropsku integraciju zemalja ovog regiona.

Drakić je predstavila aktivnosti koje realizuje Privredna komora Crne Gore na unapređenju ambijenta za poslovanje i internacionalizaciji crnogorske privrede, kao i ekonomske trendove u našoj državi. Ona smatra da ne treba posebno objašnjavati važnost turizma za ekonomije Crne Gore i država regiona, pa je raduje što se intenziviranje privredne saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama upravo inicira u ovom sektoru.

Prema njenim riječima, forum predstavlja odličnu priliku za promociju regiona Zapadnog Balkana koji treba da kreira zajedničku turističku ponudu i prezentuje netaknutu prirodu, jedinstvo kulture, tradicije, prirodne ljepote i razne atrakcije „na području koje je potpuno neotkriveno i jedinstveno, a samim tim i interesantno za turiste iz SAD”.

“Daleka tržišta, kao što je tržište SAD, podrazumijevaju regionalne programe. Saradnjom koja uključuje javni sektor, privatni sektor i civilno društvo, kroz multilateralno partnerstvo i participativni proces, stvaraju se uslovi za rast turističkog prometa u oba pravca”, istakla je predsjednica Privredne komore Crne Gore.

Drakić je sa saradnicima prisustvovala i tematskim panelima iz oblasti bankarstva, energetike, reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ona je zajedno sa predstavnicima komora zemalja Zapadnog Balkana, potpisala je Memorandum o saradnji u oblasti turizma.

Riječ je o prvom koraku u okviru realizacije projekta „Jačanje transatlantske turističke saradnje između privrednih komora Zapadnog Balkana i Sjedinjenih Američkih Država“.

Željka Radak Kukavičić, koordinator Projekta, istakla je da je ovim činom stvorena platforma za realizaciju projekata koji su od zajedničkog interesa.

“Na nama je, da govoreći zajedničkim glasom, na tržištu SAD privučemo pažnju, ali na jedan drugačiji, pozitivan način. Zajedničke inicijative iz oblasti turizma koje u nekoj formi već postoje u regionu veoma su značajne i ovo je korak više na putu ubrzavanja saradnje kako bi došli do konkretnih projekata koji će doprinijeti rastu turističkog prometa i jačanju ekonomija svih zemalja”, rekla je Radak Kukavičić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.