Nimanbegu: Ne možemo biti klasična opozicija jer imamo odgovornost predstavljanja našeg naroda

1

Očekujem da će biti dosta iskušenja pred novom vladom, a ako je sporazum o budućoj vlasti samo fiktivan, onda će tako nešto imati nesagledivo negativne reperkusije i po potpisnike tog sporazuma i na odnose u Crnoj Gori, a i u regionu, kazao je u intervjuu za Dan Genci Nimanbegu, predstavnik Albanske liste. On je rekao da je činjenica da manjinskim strankama, a posebno albanskim, stižu konfuzni pozivi za učestvovanje u novoj vladi.

Hoćete li ući u novu vladu? Ukoliko nećete, koji je razlog za to?

Nimanbegu: Mislim da bi potpunije pitanje bilo da li nam nova vlada daje dovoljno garancija i da li nam uliva povjerenje da će biti ostvarena programska bliskost i da će biti omogućena realizacija naših programskih ciljeva dovoljna da uđemo u tu vladu.

U danu kada bude objavljen ovaj intervju, očekuje se proglašenje konačnih rezultata od strane Državne izborne komisije (DIK) i realno je očekivati da za manje od nedjelju dana bude održana konstitutivna sjednica parlamenta, a još nema zvaničnog ili poluzvaničnog poziva od trojne koalicije, to jest koalicija. Činjenica je da manjinskim strankama, a posebno albanskim, stižu konfuzni pozivi za učestvovanje u novoj vladi. To ne rade sve tri koalicije, već lider koalicije “Crno na bijelo”, čije medijske istupe prati pobjednička euforija, konfuznost, ali i lična ostrašćenost. Ali i dva lidera Demokratskog fronta, od kojih nas jedan za nas čak očekivano opreznih stavova naziva posljednjom linijom odbrane Mila Đukanovića. Nama su motivi jasni, jer bi učešćem manjina u Vladi njihov uticaj bio manji, tako da je to i zbog toga što oni izgleda ne žele da manjine budu korektivne članice buduće vlade.

A da se ne radi o odbrani Mila Đukanovića govori i cijeli naš dugogodišnji politički rad. Mi se na terenu sukobljavamo sa DPS-om, koji nas godinama prepoznaje kao kočnicu u ostvarivanju njihovih ciljeva na području gdje žive Albanci. Navešću opštinu Tuzi, Solanu, Valdanos i slične projekte, gdje smo ostvarili uspjehe i zaustavili naume DPS-a i ostvarili ciljeve suprotne nekadašnjim stavovima Demokratske partije socijalista, a sve su to momenti kada mi nikada nismo bili broj 41 u Skupštini Crne Gore.

Ako šta branimo, to su demokratski principi i naša orijentacija ka evroatlantskim integracijama, ravnopravnost naroda i nediskriminacija, ekonomski razvoj i radna mjesta, sekularna država i najbolji odnosi sa svim susjedima Crne Gore, kako sa Kosovom, tako i sa Srbijom, Albanijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom. To i jesu stavovi oko kojih će se naša koaliciona lista tek izjašnjavati.

Kakvu biste vladu podržali?

Nimanbegu: Svaku vladu koja bi počivala na principima koje sam naveo. Svakako da je trenutno sa nepoznanicom čak i imena mandatara teško dati detaljniji odgovor na to pitanje. Svakako moram istaći da sam u nekoliko kontakata koje sam ostvario stekao veoma pozitivno mišljenje o dva lidera, gospodinu Zdravku Krivokapiću, a posebno o gospodinu Aleksi Bečiću. Nadam se da će mirotvorstvo koje je Krivokapić ostvario kod Demokratskog fronta i nekih novi članica tog saveza biti dugoročno i trajno, jer je tako nešto potrebno u Crnoj Gori. Pred njim je velika odgovornost i mora uvijek da ima na umu sudbinu Miodraga Lekića u tom savezu.

Svakako, demokratski je da oni koji pobijede na izborima i ostvare vlast, ali nas brine ekstremizam iskazan kod pojedinih članica tog koalicionog saveza. On je mnogo puta u mnogo godina iskazan i imamo pravo da imamo sumnju da ih jedan čovjek preko noći može izmijeniti.

Da li ćete sarađivati sa novom vlašću i ako ne uđete u Vladu?

Nimanbegu: Mi ne možemo biti klasična opozicija jer imamo odgovornost predstavljanja našeg naroda u Crnoj Gori, svjesni neophodnosti da se da prilika novoj vladi da odradi posao, ali bi ti ciljevi trebalo bar da budu usaglašeni s manjinskim zajednicima, to jest sa njihovim predstavnicima u Skupštini Crne Gore.

Svako učešće u Vladi neparlamentarnih subjekata je u principu prevara glasača.

Imate li namjeru da date podršku za izbore u pravosuđu i donošenje zakona, gdje je potrebna dvotrećinska većina?

Nimanbegu: Mi nećemo biti kočničari neophodnih promjena u pravosuđu, a do dvotrećinske većine biće potrebno još glasova osim manjinskih. Ali i to su odluke koje tek slijede i zasad se ne zna ni personalno niti funkcionalno koje će biti.

Kako ocjenjujete sporazum o novoj vlasti i prve poteze vladajuće trojke?

Nimanbegu: I ranije i danas se nadam da takav sporazum ima duži život od dvije ili četiri godine. Te odluke su ključne za povjerenje međunarodne zajednice, a što je najvažnije i za albansku zajednicu u Crnoj Gori. Ja očekujem da će biti dosta iskušenja pred novom vladom, a ako je sporazum samo fiktivan, onda će tako nešto imati nesagledivo negativne reperkusije i po potpisnike tog sporazuma i na odnose u Crnoj Gori, a i u regionu.

1 Comment
  1. Ljuta komentariše

    Ja vas nikad ne bih promio u vladu jer ste isti kao milo…lopov do lopova

    1
    1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.