Nikolić (DPS): Zadovoljni smo reakcijom NATO-a

3

Poslanik i portaparol Demokratske partije socijalista Miloš Nikolić kazao je u intervjuu za Pobjedu da je vladajuća stranka otvorena za sve predloge opozicije.

“Demokratska partija socijalista je apsolutno zainteresovana da čuje sve predloge koje bilo koji društveni subjekt ima. I čini mi se da takva okolnost nije nešto što nas karakteriše samo u ovom izazovnom trenutku po crnogorsku javnost, već smo takvu širinu pokazali i dokazali nebrojeno puta”, rekao je Nikolić.

POBJEDA: U kojoj mjeri će biti prihvaćeni sada već brojni predlozi opozicije koji se tiču Vladinih socioekonomskih mjera u vremenu pandemije korona virusa?

NIKOLIĆ: Da li će oni biti i prihvaćeni to zavisi prije svega od njihove ekonomske racionalnosti i finansijske utemeljenosti u realnim mogućnostima u datom trenutku.

POBJEDA: Opozicija je vrlo rezervisano reagovala prema prijedlogu DPS-a o posebom Odboru koji bi se bavio pandemijom, ali i o podršci rezoluciji o zajedništvu koja bi bila usvojena u parlamentu…

NIKOLIĆ: Što se tiče Rezolucije o političkom zajedništvu i eventualnom formiranju posebnog Odbora, smatram da bi to u ovom trenutku bio iskorak. Kakav će biti odgovor ostalih političkih subjekata, ostaje da se vidi, nadamo se da ćemo svi zajedno prevazići pojedinačne interese i pokazati odgovornost. Za sada ne mogu preciznije odgovoriti budući da rješenje nije izvjesno, ali je svakako dobro što se o tome razgovara.

POBJEDA: NKT I IZJ drže epidemiju pod kontrolom i tu smo među rijetkim državama u Evropi. Da li su pravovremene mjere Vlade i nadležnih tijela dale rezultate?

NIKOLIĆ: Vjerujem da Crna Gora može biti ponosna reakcijom nadležnih državnih organa koja je bila pravovremena i efikasna. Posljedica toga je da je Crna Gora jedna od rijetkih država koja nema uvedeno vanredno stanje od zemalja regiona, da smo zadržali izvjestan nivo ekonomske aktivnosti, a da sa druge strane imamo najnižu stopu smrtnosti od pomenutog virusa od zemalja bivše Jugoslavije kao i da smo drugi po broju testiranja. Dakle, zdravstveni sistem je apsolutno opravdao povjerenje i pokazao opravdanim politiku Vlade da njegovo jačanje bude jedan od prioriteta u njenom radu. Vjerujem da smo kao država pokazali institucionalnu snagu i ozbiljnost da se nosimo i sa najtežim izazovima kakavje ovaj sa kojim smo trenutno suočeni.

POBJEDA: Istraživanja pokazuju da ogromna većina građana podržava mjere Nacionalnog koordinacionog tijela. Kako gledate na reakcije opozicije koja nema razumijevanja za sve poteze?

NIKOLIĆ: Jedno istraživanje je pokazalo da mjere Vlade podržava oko 95 odsto građana Crne Gore što je izuzetan rezultat. Ipak, možemo registrovati i da pojedine opozicione političke partije, a pogotovo njihovi lideri, nijesu dorasli ovoj situaciji, te da iz dana u dan čujemo njihove politikanske nastupe koji su usmjereni isključivo na pokušaj podizanja sopstvenog rejtinga i nanošenja štete Demokratskoj partiji socijalista. Kažem, registrovali smo to veoma jasno, ali smo ipak potpuno jasnog stava da ovo nije vrijeme za politička prepucavanja i ubiranje sitnih političkih poena, te smo stoga i prećutali sijaset uvreda, neistina i drugih besmislica koje su lansirane na naš račun prethodnih dana.

POBJEDA: Kad očekujete ublažavanje mjera?

NIKOLIĆ: Ublažavanje mjera očekujem onda kada epidemiološka situacija bude takva da to dozvoli. Kada će to biti nezahvalno je prognozirati, međutim, imajući u vidu analize stručnjaka čini mi se da je to druga polovina maja ili početak juna.

POBJEDA: Da li ste zadovoljni reakcijama EU i NATO i njihovom pomoći?

NIKOLIĆ: Možemo biti zadovoljni reakcijom naših spoljnopolitičkih partnera, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da se i gotovo sve ove države same takođe suočavaju sa virusom kovid-19 i to u mnogo dramatičnijim razmjerama nego što je slučaj u Crnoj Gori. Ipak, spremnost da se i u takvim okolnostima pomogne drugome, pokazatelj je da u EU i danas stanuju one osnovne vrijednosti zajedništva i solidarnosti na kojima je Unija nastala nakon Drugog svjetskog rata. Vjerujem da su i posljednje okolnosti i reakcija Crne Gore pokazale svima, pa i Evropskoj uniji, da institucionalno napredujemo iz dana u dan te da bi proces pregovora trebao da dobije svoju realnu dinamiku. Ukoliko to bude slučaj, vjerujem da se za već par godina možemo naći među članicama ove prestižne organizacije.

3 Comments
 1. Baja_California komentariše

  Kad te Bog ovakvoga stvori onda i ne mozes nidje drugo bez u dps, pa i da ti pale sklempe po hodnika partije…Mali smrdavac, SMECE !

  6
  1
 2. M P komentariše

  KOLIKI JE OVO KOMAD BUDALE.

 3. Kafanski filozorf komentariše

  Poslusne treba Djukanovic, ne pametne nego poslusne!.
  Pametni bi mu preuzeli presto!.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.