Nikolić: Đukanović sramnim izjavama i lažima sramoti Vojsku Jugoslavije i Crnogorce!

0

Ako treba i prisustvom da potvrdim da je bilo genocida u Srebrenici – dolazim!

Ova izjava Mila Đukanovića, predsjednika Crne Gore, na sarajevskoj TV Fejs podigla je na noge Crnogorce, posebno učesnike ratova od 1990. do 1999.

„Još jedna u nizu sramnih i lažnih Đukanovićevih izjava kojima želi da osramoti Vojsku Jugoslavije i Crnogorce, pripadnike časnih jedinica, kojima se i danas ponosimo. To što on čini je njegova bruka, a ne Crne Gore i crnogorskih vojnika. Svi ratovi devedesetih godina dešavali su se u vreme njegove vladavine, kada je sebe predstavljao patriotom i braniteljem srpstva. Tada je, kako je govorio, više voleo šah od šahovnice. Očigledno pritisnut stranim mentorima, danas mora da peva kako drugi sviraju“ – kaže, za „Novosti“, Radan Nikolić, predsednik crnogorskog Udruženja boraca ratova od 1990. godine.

Dodaje i da nijedan zvaničnik aktuelne vlasti u Crnoj Gori nikada nije osudio zločine nad svojim državljanima na prostoru bivše Jugoslavije. Milo Đukanović se nije udostojio da oda počast njegovim Nikšićanima, rezervistima bivše JNA koji su zverski mučeni i ubijeni u sabirnom centru „Lora“ kod Splita, kao i u drugim mučilištima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali i na Kosovu i Metohiji.

Iako se očekivalo da će posle prvih razgovora o spornom Zakonu o veroispovesti koji su poveli predstavnici Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske doći do smirivanja tenzija, to se nije dogodilo. U međuvremenu su usledili još jači napadi na mitropolita Amfilohija, SPC i njene vernike, pišu „Novosti“.

Budimir Aleksić, poslanik Nove srpske demokratije, podseća, za „Novosti“, na izjavu koju je svojevremeno dao Tomo Kovač (MUP Republike Srpske), koji je javno zahvaljivao Đukanoviću, kao premijeru Crne Gore, i njegovoj vladi za pomoć koju je tada slala zvanična Podgorica.

Milo je zdušno pomagao akciju oslobađanja Srebrenice od 28. divizije armije BiH, kojom je komandovao Naser Orić. Vojsci Republike Srpske obezbeđivao je gorivo, to nikada nije ni demantovao – kaže Aleksić. – Sada isti taj Đukanović prihvata narativ o Srbima kao jedinim krivcima za rušenje Jugoslavije i za sve ratove u to vreme!

Milo je svojevremeno podržavao i kanonsko-pravni status SPC u Crnoj Gori, obavezao se pred patrijarhom Pavlom i Sinodom 1998. da će štititi poziciju SPC, kakao je tada govorio – u odnosu na nepostojeću i kanonski nepriznatu nevladinu organizaciju CPC. Đukanović je napravio zaokret o svim pitanjima i danas polemiše sa Milom od pre dvadeset godina!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.