Niko neće na mjesto Vesne Medenice: Na ponovljenom konkursu još se niko nije javio

1

Na ponovljeni oglas Sudskog savjeta za izbor predsjednika Vrhovnog suda još se niko nije javio, iako je ostalo još nekoliko dana za dostavljanje kandidatura.

Sudski savjet je novi oglas raspisao 19. februara, ali ga je “Službeni list” objavio tek 25. februara, zbog čega se rok od 15 dana računa od tog dana, tako da konkurs ističe krajem ove sedmice.

“Shodno zakonu, popunjene i potpisane prijave kandidata se podnose Sudskom savjetu u roku od 15 dana od dana objavljivanja oglasa u Službenom listu. Do danas ovom organu nije pristigla nijedna prijava”, odgovoreno je “Vijestima” iz Sekretarijata Sudskog savjeta.

Rok ponovljenog oglasa ističe u petak 12. marta, ali će Sudski savjet znati na čemu je tek narednog ponedjeljka do kada će sačekati da vide da li je neko poštom poslao kandidaturu.

Kandidat, koji želi u fotelju doskorašnje, dugogodišnje predjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, mora da ispunjava uslove predviđene Zakonom o Sudskom savjetu i sudijama.

“Uz prijavu na oglas, kandidat dostavlja dokumenta propisana članom 46 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, u originalu ili ovjerenoj kopiji. Prijava na javni oglas podnosi se na obrascu koji je dostupan svim kandidatima u prostorijama svih sudova, kancelariji Sudskog savjeta i na veb stranici Sudskog savjeta”, piše u oglasu.

Sudski savjet je u oglasu pojasnio da će odbaciti neblagovremene i nepotpune prijave.

Vesna Medenica je pred kraj prošle godine napustila fotelju u vrhu pravosuđa zbog čega je Sudski savjet već 31. januara donio odluku da odmah objavi oglas za to mjesto.

Prvi oglas je objavljen 11. januara ali na njemu nije bilo zainteresovanih kandidata, zbog čega je Sudski savjet do izbora novog predsjednika Vrhovnog suda imenovao sutkinju Vrhovnog suda Stanku Vučinić za vršioca dužnosti predsjednika tog suda.

U Sudskom savjetu, kako su saopštili “Vijestima”, očekuju da se na ovaj oglas neko prijavi jer tokom ranijih konkursa na važnim pozicijama u pravosuđu, kandidati su čekali posljednji dan kako bi dostavili prijavu.

Ko će zamijeniti Vesnu Medenicu, koja 13 godina bila na čelnoj poziciji u pravosuđu, od velike je važnosti za cijeli sudski sistem, koji su protekle gotovo dvije godine obilježili neustavni izbori na tri ili više mandata na čelnim pozicijama unutar pravosuđa.

Zbog toga je i Evropska komisija godinama dijelila packe Crnoj Gori.

Za predsjednika Vrhovnog suda može biti biran kandidat koji ima radno iskustvo od najmanje 15 godina kao sudija ili državni tužilac, ali i da se odlikuje profesionalnom nepristrasnošću, visokim stručnim i moralnim kvalitetima…

Nakon okončanja konkursa, ukoliko bude kandidata, Sudski savjet je dužan da sačini listu kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove za izbor i taj spisak se dostavlja Opštoj sjednici Vrhovnog suda radi obavljanja razgovora sa prijavljenim kandidatima.

Nakon intervjua na nekoj od opštih sjednica Vrhovnog suda – tajnim glasanjem utvrđuje se predlog za izbor predsjednika Vrhovnog suda.

Izbor najboljeg kandidata mora imati jasno obrazloženje, nakon čega se dostavlja Sudskom savjetu koji obavlja novi intervju.

“Sudski savjet, na osnovu obavljenog intervjua i predloga, donosi odluku o izboru predsjednika Vrhovnog suda”, piše u Zakonu o sudskom savjetu i sudijama.

Izvor: Vijesti

1 Comment
  1. trn komentariše

    Radnicima Instituta S.Milosevic tuzbu nakon zalbe menadjmenta unstituta sud nece da salje na visi sud vec je mjsecima drzi u ladici iako radnici redivno dobijaju spor protiv ljackaskog rukovodjenja institutom i kradje na platama.Da li je ovo normalno i zar ne bi sudac koji ovo radi trebao biti uhaosen i procesuiran ili je i ovo za novu vladu “eksperata”normalno?Sta ima za ovo reci ministar pravde ili on nema veze sa sudstvom?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.