Nikiforov: Crnogorsko rukovodstvo je u zabludi da će ih NATO zaštititi od albanskih ambicija

0

Direktor Instituta za izučavanje Balkana Ruske akademije nauka Konstantin Nikiforov ocijenio je da su u velikoj zabludi rukovodstva u Makedoniji i Crnoj Gori ako misle da će ih članstvo u NATO zaštititi od albanskih ambicija za otimanje prostora.

“Albanci će ići istim putem kao na Kosovu. Zbog toga što imaju veći natalitet nego Makedonci i Crnogorci, oni će polako postajati većinsko stanovništvo u graničnim opštinama, pa će se nastaviti ekspanzija”, kazao je on u intervjuu Novostima.

Kako vidite napad vlasti u Podgorici na SPC? Đukanović primjenjuje Porošenkov „scenario“ da bi dobio tomos od Carigradske patrijaršije…

– Mislim da je Đukanović u teškoj situaciji i da ga hvata panika. Đukanoviću se zaljuljala fotelja kad su crnogorski i drugi mediji objavili snimke kako njegov bliski saradnik uzima novac za stranku za tamošnje izbore. Protesti u Crnoj Gori pokazuju da mu mnogi više ne vjeruju. Što se tiče sukoba sa mitropolitom Amfilohijem i SPC, mislim da se Đukanović preračunao. Raspop Dedeić ima premalo pristalica da bi mogao da bude poglavar crnogorske crkve. U Istanbulu su shvatili da su se već obrukali u Ukrajini kad su podržali raskolnike u Kijevu i da im ne treba nova sramota u Crnoj Gori. Vjerujem da je iz te lakrdije i patrijarh Vartolomej izvukao pouku i da mu nova blamaža pred cijelim pravoslavnim svetom ne treba”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.