Ni nakon skoro 15 godina deset zemalja ne prepoznaje Crnu Goru kao nezavisnu državu

12

Za nešto više od mjesec dana Crna Gora će obilježiti 15. godišnjicu nezavisnosti.

Međutim, i pored toga crnogorsku nezavisnost, a samim tim i državnost, zvanično nije priznalo više od deset država, mahom afričkih i australijskih, objavio je Mondo.

Crna Gora je nezavisnost proglasila u Skupštini 3. juna 2006. godine, nakon referenduma na kojem je 21. maja odlučeno da napusti državnu zajednicu sa Srbijom.

Rezoluciju o prijemu Crne Gore u UN, Savet bezbjednosti je usvijila na sjednici 22. juna 2006. godine, što je dva dana kasnije potvrdila i Generalna skupština Ujedinjenih nacija, čime je Crna Gora postala 192. članica najstarije međunarodne organizacije.

I pored navedenih činjenica, danas postoje zemlje koje  nisu zvanično priznale nezavisnost Crne Gore, pa samim  još uvijek nisu uspostavile diplomatske odnose sa njom.

Među deset država koje nisu priznale Crnu Goru su: Butan, Ekvatorijalna Gvineja, Kamerun, Maršalska ostrva, Madagaskar, Nigerija, Papua Nova Gvineja, Sao Tome i Prinsipe, Somalija, Tanzanija i Tonga.

Kako je naveo Mondo, Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore među države koje nisu priznale nezavisnost ubraja i Belize, dok sa Kiribatima još uvijek nisu uspostavljeni diplomatski odnosi, iako je ta zemlja priznala crnogorsku nezavisnost 2014. godine.

Crnu Goru su ukupno priznale 182 zemlje. Poslednji je to učinio Barbados u februaru 2020. godine.

Među državama koje nisu priznale crnogorsku nezavisnost najznačajnije su Nigerija- najmnogoljudnija afrička država sa više od 200 miliona i Kamerun sa 26 miliona stanovnika.

Prva država koja je priznala nezavisnost Crne Gore i to 8. juna  bila je Island. Među prvima crnogorsku nezavisnost su priznale i Rusija, Hrvatska, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Rumunija, Bugarska, Italija, Belgija…

 

 

12 Comments
 1. tako stoje stvari komentariše

  I što je najvažnije ni skoro 30 % njenih gradjana je ne prepoznaje kao svoju kuću.

  Iz nekog glupog obzira ne komentarisa Danilovića, i onaj njegov odgovor o ” kući ” Djukanoviću, što ga Borba objavi danas, no sad mi se namjesti.

  Promašio je Danilović načisto, nije to kuća, no zatvor za 30 % njenih gradjana. NIkakva to nije kuća…da poruči glavaru, koji je pravio kuću samo za sebe i svoje poslušnike, dok je za nas 30 % bilo predvidjen podrum, u toj kući, dva metra ispod zemlje. Ali se preračunao.

  27
  14
  1. Mrce komentariše

   Ove koje neprepoznaju CG neka im vala poznanstvo so smrdiju

   8
   7
   1. Vladimir P. komentariše

    Marco ustasko kopile nijesi ti crnogorac no Milov supak.

    8
    5
  2. Vladimir P. komentariše

   Marco ustasko kopile nijesi ti crnogorac no Milov supak.

   5
   4
  3. Crna Gora komentariše

   A što ćeš kad su vaši tamo daleko.Da je vječna Crna Gora !

   10
   1
 2. Helm komentariše

  Banana republika, protektorat, kolonija ….
  Island je država i primjer kako male države mogu da budu suverene, a ne nečije kolonije i privatni feudi kao što je Crna Gora.

  21
  9
  1. alf komentariše

   Crna gora je u zajednici sa Srbijom bila nezavisna sad ko kaze da je nezavisna taj laze! Ni prdnut ne smije dok ne dobije dozvolu iz NATO ambasada.Ovoje okupacija a ne nezavisnost.

   18
   8
   1. Mrce komentariše

    Bogumi od NATO prdnut nesmije smrdija
    Primjet NEZAVISNE DRŽAVE KOSOVS

    3
    7
 3. Helm komentariše

  Nevezano za ovu vijest maloprije sam pročitao da je program vakcinacije u Danskoj obustavljen za sada na najmanje nekoliko nedelja, javlja TV 2!
  Danska je obustavila vakcinaciju vakcinom AstraZenekom i takođe stavila “na čekanje” vakcinu proizvođača Dzonson i Dzonson!

  12
  1. alf komentariše

   Zato postoji Sputnjik i Sinofarm u zemljama koje nisu zavisne od Briselkskih akrapa.

   8
   2
   1. Helm komentariše

    Alf

    Mediji u Danskoj su saopštili da ova privremena suspenzija znači da ljudi koji su imunizovani prvom dozom ove vakcine za sada neće dobiti drugu, a otkazana su sve nove vakcinacije sa AstraZenekom.

    6
    1
 4. Slavko komentariše

  A koliko država priznaje Kosovo?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.