Nezavidni rezultati ispitivanja: U Crnoj Gori gojazan svaki treći dječak

0

U Crnoj Gori gojazan je svaki treći dječak, odnosno svaka četvrta djevojčica, pokazali su rezultati višegodišnjeg monitoringa tjelesne kompozicije koji se sprovodi na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore.

Dječaci u Crnoj Gori su gojazniji od djevojčica u svim uzrastima, a gojaznost, i kod djevojčica, i kod dječaka je na nižem nivou u predškolskom uzrastu, dok sa polaskom u školu raste.

Preliminarni rezultati ovog istraživanja ukazuju da je zdravi stil života kod djece izuzetno narušen i da roditelji, kod kuće, i nastavnici, u školama, moraju imati ključnu ulogu u mijenjanju loših navika kada je nivo fizičke aktivnosti, ishrana i vrijeme provedeno pred ekranima u pitanju.

Ovim istraživanjem je, u protekle tri godine, bilo obuhvaćeno 4. 565 djece, uzrasta od 5 do 12 godina, a mjerenja su sprovedena na teritoriji cijele Crne Gore, u reprezentativnom broju škola iz sve tri crnogorske regije.

Docent na fakultetu Bojan Mašanović objašnjava da tokom školovanja gojaznost jedno vrijeme raste, da bi se snizila do dvanaeste godine, kada je na sličnom nivou kao kod predškolaraca oba pola.

– Sa druge strane, prekomjerna uhranjenost ima sličan trend i kada je pol i uzrast u pitanju. Interesantno je da je neuhranjenost na sličnom nivou kao i gojaznost, tako da bi i nju trebalo ozbiljno shvatiti. Na kraju, vrijedno je istaći da, ipak kod djece u Crnoj Gori dominiraju djeca sa normalnom uhranjenošću, što se jasno može uočiti na grafikonima- navodi on.

Poručio je da ih čeka veliki posao koji se ogleda u detaljnoj analizi i testiranju ranije postavljenih hipoteza, kao i objava naučnih članaka u renomiranim naučnim časopisima

– Trebalo bi, u saradnji sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja, razmotriti neočekivano visok procenat neuhranjene đece, i ponovo otvoriti raspravu o „zaboravljenom“ problemu koji je bio gorući u 21. vijeku a, koji može biti, isključivo uzrokovan socijalnom komponentom – zaključuje Mašanović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.