Nevjerovatno: Orka za samo dva minuta ubila veliku bijelu ajkulu! (VIDEO)

0

Naučnici su nedavno snimili zastrašujući prizor u kom je jedan kit ubica za samo dva minuta ubio veliku bijelu ajkulu, što je dokaz da ovi moćni morski sisari ne moraju uvijek da love u jatima.

U videu se vidi kako ajkula očajnički pokušava da pobjegne, prije nego što nestane ispod površine. Nedugo potom, orka mirno otplivava, noseći u čeljustima ajkulinu jetru.

U studiji objavljenoj 1. marta u stručnom časopisu „African Journal of Marine Science“, naučnici su potvrdili da je riječ o prvom snimljenom slučaju da jedna orka ulovi i pojede veliku bijelu ajkulu bez pomoći drugih pripadnika svoje vrste.

Incident se dogodio u junu prošle godine, kada su istraživači na turističkim brodovima prepoznali dvije orke, poznate kao Port i Starbord, zbog njihovih oborenih leđnih peraja južno od Ostrva foka u Južnoafričkoj Republici. Te dvije jedinke već su stekle reputaciju zastrašujućih lovaca, koji timski napadaju bijele ajkule i jedu njihovu jetru bogatu nutrijentima.

Nedugo potom, primetili su i 2,5 metara dugu bijelu ajkulu koju je pojurio Starbord.

Kit ubica zgrabio je ribu za leđno peraje i prodrmusao je, a zatim joj precizno otvorio utrobu na mjestu gdje se nalazi jetra. Port je sve to vrijeme bio udaljen oko 100 metara i nije učestvovao u lovu.

„Trenutak kada je Starbord brzo uvrijebao moju omiljenu vrstu ajkula bio je poražavajući, ali i izuzetno moćan“, rekla je za Live Science Ester Džejkobs, osnivačica inicijative za očuvanje ajkula „Keep Fin Alive“, koja je vidjela napad.

 

(euronews)
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.