Neto profit “Fajzera” gotovo pet milijardi dolara u prvom kvartalu ove godine

0

Poslovni rezultati američke farmaceutske kuće “Fajzer” za prvi kvartal 2021. prevazišli su sva očekivanja Vol Strita, a kompanija je, osokoljena velikim skokom prodaje vakcine protiv kovida 19, oštro povećala finansijske projekcije za tekuću godinu.

Njujorški proizvođač ljekova i njegov njemački partner u proizvodnji te vakcine, firma “Biontek” izvijestili su da su u prva tri mjeseca zabilježili prodaju cjepiva u iznosu od 3,46 milijardi dolara, te da sada predviđaju da će u cijeloj 2021. godini prodaja dostići oko 26 milijardi dolara, a ne oko 15 milijardi dolara, kako su prognozirali ranije, prenosi AP.

Dvije kompanije očekuju da uskoro dobiju odobrenje u SAD i EU za davanje vakcine djeci uzrasta od 12 do 15 godina, takođe nastavljaju s testiranjima cjepiva za druge kategorije pacijenata, a rade i na razvoju novih verzija vakcina koje imaju duži rok trajanja i koje ne zahtijevaju ultrahladno skladištenje, prenio je Tanjug.

“Fajzer” je, sa svoje strane, saopštio danas da je njegova neto dobit u prva tri meseca iznosila 4,88 milijardi dolara, ili 86 centi po akciji. To je za preko 1,5 milijardi dolara više nego u prvom tromesečju 2020, kada je globalna korona pandemija pokrenula uvođenje mera zaključavanja, i kada su posete lekarima i izdavanje recepata za druge lekove dramatično pali.

Prilagođena dobit, isključujući jednokratne stavke, skočila je za 48 procenata na 5,26 milijardi dolara ili na 93 centa po akciji, daleko iznad 79 centi koliko je očekivano na Vol Stritu, prema podacima “Zeks Investment Riserča”. Ukupni prihodi iznosili su 14,58 milijardi dolara, i takođe znatno premašuju prognoze od 13,49 milijardi dolara.

Iz “Fajzera” su naveli da je, čak i bez prodaje vakcina, kompanija na putu ostvarenja svog cilja o povećanju prihoda za najmanje šest odsto svake godine do 2025.

Prodaja “Fajzerovih” ljekova protiv raka skočila je za 18 odsto, a prodaja ljekova koji se daju u bolnicama porasla je za 11 procenata.

Kompanija sada predviđa zaradu za cijelu godinu u rasponu od 3,55 do 3,65 dolara po akciji, u odnosu na februarsku prognozu od 3,10 do 3,20 dolara po akciji, i očekuje prihod između 70,5 milijardi i 72,5 milijardi dolara, umjesto ranije predviđenih 59,4 do 61,4 milijarde.

“Fajzer” je poručio da ove godine može da proizvede dvije milijarde doza vakcina, uključujući 200 miliona doza obećanih SAD do kraja maja.

Na trgovanju prije otvaranja Njujorške berze, akcija “Fajzera” je porasla za 52 centa na 42,35 dolara, dodaje AP.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.