Nestašni dječko hrvatske diplomatije opet izazvao skandal u Crnoj Gori: Grlić Radman otvoreno zaprijetio Podgorici; Predlaže da se donese Rezolucija o Božićnom ustanku

0

Ministar spoljnih i evropskih poslova u Vladi Hrvatske Gordan Grlić-Radman danas je posjetio hrvatsku zajednicu u Tivtu.

Njega su u Domu kulture u Donjoj Lastvi dočekali Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative, sa saradnicima: Ilijom Janovićem, potpredsjednikom OO HGI Tivat, Miroslavom Franovićem, članom Predsjedništva HGI i Tanjom Grabić, direktoricom Radio Duxa.

Ovom događaju su prisustvovali Veselko Grubišić, ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori i Jasminka Lončarević, generalna konzulka u Generalnom Konzulatu Hrvatske u Kotoru.

I ovaj dolazak u Crnoj Gori Grlić Radman je iskoristio da napravi skandal i uzburka strasti u Crnoj Gori, miješajući se u njene unutrašnje odnose. Kako je saopšteno iz HGI-ja, Grlić Radman je predložio predlagačima Rezolucije o Jasenovcu da u Skupštini Crne Gore predlože rezoluciju o Božićnom ustanku i stradanju crnogorskog naroda u tom vremenu.

– Na pitanje o Rezoluciji u Jasenovcu koju je predložila parlamentarna većina, ministar Grlić Radman je rekao da bi bilo dobro da se oni koji idu s tom inicijativom, suoče sa svojom prošlošću, pa predlože rezoluciju o Božićnom ustanku i stradanju crnogorskog naroda u tom vremenu. Grlić Radman je naglasio da Hrvatska osuđuje sve zločine totalitarnih režima i svake godine s pijetetom komemorira žrtve u Jasenovcu. On je dalje istakao da je Hrvatska dala doprinos ulasku Crne Gore u NATO – u, kao i za njenu evropsku integraciju – saopšteno je iz HGI.

Kako prenosi Radio Tivat, Grlić Radman je zaprijetio Crnoj Gori ukoliko izglasa Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu.

– Sigurno će imati našu reakciju ako do toga dođe – upozorio je Grlić Radman.

O ovom bestidnoj izjavi, ukoliko su je iz HGI-ja tačno prenijeli, zaista je morbidno diskutovati. „Pišite pamet“  osobi koja u istu ravan stavlja stradanje Petra Zvicera i njegovih bandita koji su godinama terorisali i ubijali svoje plemenike i sunarodnike po Katunskoj nahiji i šire i stradanje nekoliko stotina hiljada srpskih civila u Jasenovcu. Ovakvu bestidnu izjavu može izjaviti samo onaj ko u dubini duše baštini ustašku ideologiju, a današnja hrvatska vlast je to ideologiju priznala kao zvaničnu, uključivanjem proustaškog Domovinskog pokreta u novu Vladu.

Grlić Radman nikako da se oporavi od odbijanja prijateljske puse Analene Berbok od novembra prošle godine. Od tog nemilog događaja, hrvatski šef diplomatije pokušava da dođe sebi čestim izletima po Crnoj Gori na kojima, svoj sveizraženiji Edipov kompleks, pokušava izliječiti neotesanim i skandaloznim izjavama. Nikako da shvati da Crnoj Gori nije potreban staratelj (što se za njega ne bi dalo reći), uprkos sve jačim prijetnjama o eventualnom blokiranju evrointegracija. Isto kao što se Hrvatska nije pitala nizašta kada je primljena u EU, takav slučaj će biti i sa Crnom Gorom, jer će odluku o njenom učlanjenju biti donešena na nekom trećem mjestu, tako da njegove ucjene i prijetnje nemaju nikakvu težinu.

A možda bi zvanična Podgorica mogla pomoći (u ljubavi) nesrećnom šefu hrvatske diplomatije da prevaziđe svoje unutrašnje nedoumice, tako što će mu zabraniti na neko vrijeme ulazak u Crnu Goru. Čovjeku njegovih godina koji prolazi kroz nimalo lake unutrašnje lomove treba dobrosusjedski pomoći, zato očekujemo od crnogorskog ministra spoljnih poslova Filipa Ivanovića da pedagoški djeluje i ne gleda više „kroz prste“ na skandale koje priređuje njegov hrvatski kolega svaki put kada zakorači u Crnu Goru.

Otvoreno ucijenio Crnu Goru

On je podsjetio Podgoricu da Crna Gora nikada ne bi ušla u NATO da nije bilo Hrvatske.

– Da nije bilo Hrvatske Crna Gora ne bi ušla u NATO, na primjer. Sva dokumenta na hrvatskom jeziku mi smo predali Crnoj Gori. Mi smo od samih početka pomagali i pomagaćemo Crnoj Gori. Ali želimo i poštovanje sa crnogorske strane. Sve što ne ide u prilog tome ne možemo pozdraviti. Crna Gora treba da uvidi tu važnu činjenicu hrvatskog snažnog prisustva u ostvarivanju evropske perspektive Crne Gore. Ulazak Crne Gore u Evropsku uniju ide preko njenog susjeda, koji je istinski zagovornik evropske perspektive Crne Gore – rekao je Grlić Radman.

 

Jadran je zatvorenik u Tivtu

Grlić Radman je htio posjetiti školski brod „Jadran“ za koji tvrdi da je utamničen u Tivtu.

– Na jedno državno pitanje mi nismo dobili dostojan odgovor. I ta posjeta se neće dogoditi. Mi smatramo da školski brod ‘Jadran’ pripada Hvatskoj. On je za nas zatvorenik. Od 1933. on je u Hrvatskoj bio stalno. Došao je iz Hamburga pa je navratio u Tivat. Mi raspolažemo sa kompletnom dokumentacijom koja dokazuje da on pripada Hrvatskoj. Ovdje je pitanje dostojanstva, digniteta i simbola. Imamo mi brodova. Ali u svijesti našoj je da je ‘Jadran’ hrvatska svojina“ – rekao je Grlić Radman, prenosi Radio Tivat.

A za sve one koje ne znaju šta je glavni uzrok ovakvog ponašanja hrvatskog šefa diplomatije, puštamo sledeći video:

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.