Neočekivana podrška Trampu za predsjedničku kandidaturu 2024.

0

Vođa republikanaca u američkom Senatu Mič Mekonel izjavio je da bi „apsolutno podržao“ predsjedničku kandidaturu Donalda Trampa na sledećim izborima 2024. godine. To je još jedan neočekivani glas podrške Trampovoj kandidaturi, budući da je Mekonel bio veoma kritičan prema bivšem predsjedniku tokom rasprave o opozivu.

Mekonelova podrška dolazi posle izjave republikanskog senatora Mita Romnija, koji važi za jednog od najvećih Trampovih protivnika u stranci, a koji je rekao da bi Tramp sigurno osvojio republikansku nominaciju.

Mekonel je podršku Trampu dao tokom intervjua za Televiziju Foks, prenosi RT.

Na pitanje da li bi podržao da Tramp bude republikanski kandidat za predsjednika 2024. godine, Mekonel je odgovorio potvrdno.

„Apsolutno. Ima još mnogo vremena do 2024. Mislim da će bar četiri osobe da se nominuju za republikansku kandidaturu, možda i više“, rekao je Mekonel.

Nije jasno zbog čega je Mekonel promijenio stav, budući da je bio veoma kritičan prema Trampu i da li su na to uticaj imala poslednja istraživanja Univerziteta Safok i Ju-Es-Ej Tudeja, koja pokazuju da bi čak 46 odsto članova napustilo Republikansku partiju ako Tramp napravi svoju, dok se samo 27 odsto izjasnilo da bi ostalo vjerno stranci.

Komentar vođe republikanaca u Senatu isledio je posle novih sukoba sa Trampom u poslednje vrijeme, posle izjašnjavanja o njegovom opozivu.

Mekonel nije glasao za opoziv, ali je optužio Trampa za „sramotan odlazak sa funkcije“. Takođe, naveo je da je bivši predsjednik „praktično i moralno odgovoran za provociranje nereda“ 6. januara u Vašingtonu, kada su njegove pristalice upale u Kongres. Mekonel je Trampa optužio i za „lažne izjave, teorije zavjere i nepromišljene hiperbole“.

Tramp mu je uzvratio nedavnim žestokim pismom, u kom je Mekonela nazvao „sirovom, mrzovoljnom i nenasmejanom političkim piskaralom“.

„Republikanska partija ne može nikad više biti poštovana i jaka sa političkim „liderima“ kao što je Mič Mekonel na čelu. Njegova posvećenost ustaljenom poslovanju, politici statusa kvo, zajedno sa odsustvom političkog razumijevanja, mudrosti i vještine, kao i ličnosti, brzo ga je odvela sa mjesta vođe većine do mjesta vođe manjine u Senatu i to može da postane samo gore“, napisao je Tramp.

Tramp je u nedavnim istupima rekao kako ne odbacuje mogućnost da se kandiduje 2024. godine za predsjednika, dodajući da je vidjeo „veliku podršku“ u anketama javnog mnjenja. Međutim, podvukao je da je „previše rano za raspravu o tome“.

Mekonel je odbio mogućnost „građanskog rata“ unutar Republikanske partije, rekavši da je ona „u veoma dobrom stanju“.

„Žao nam je što smo na izborima izgubili Bijelu kuću, ali pokazali smo da je nacija podijeljena 50:50 i da smo u trci i dalje ćemo biti, i na izborima za Kongres 2022.“, rekao je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.