Nenezić-Herasimenkom: Bar solidaran sa Ukrajinom i pruža podršku narodu te zemlje u njihovoj borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta

0

Bar je solidaran sa Ukrajinom i pruža podršku narodu te zemlje u njihovoj borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta, navodi se u saopštenju SDCG.

To je poručeno na sastanku predsjednika Skupštine opštine Bar i poslanika u crnogorskom Parlamentu, Branislava Nenezića sa ambasadorom Ukrajine u Crnoj Gori Olegom Herasimenkom.

Nenezić je posjetio ambasadu Ukrajine u Crnoj Gori, na drugu godišnjicu od početka rata koji je pogodio Ukrajinu.

„Razmatrane su i mogućnosti modela podrške ukrajinskoj dijaspori koja se nalazi u Baru. Jedna od ključnih tema bila je mogućnost pokretanja vikend škola na materinjem jeziku za djecu iz ukrajinske dijaspore. Nenezić i Herasimenko istakli su važnu ulogu koju građani i opština Bar imaju u pružanju različitih vidova podrške izbjeglim licima iz Ukrajine, potvrđujući posvećenost humanitarnoj pomoći i solidarnosti“, piše u saopštenju.

Takođe, razgovarano je o ekonomskim i turističkim potencijalima Bara, ističući ga kao interesantnu i privlačnu destinaciju koja može doprinijeti jačanju veza između dvije zemlje.

„Različiti oblici saradnje i podrške na svim nivoima bili su u fokusu razgovora, istražujući načine na koje Bar može nastaviti da pruža podršku Ukrajini. Na sastanku je bilo riječi i o značaju međunarodne saradnje i razmjene iskustava u oblastima obrazovanja, kulture, turizma i ekonomije. Naglašena je potreba za jačanjem ekonomskih veza, posebno u sektorima turizma, poljoprivrede i tehnologije, što bi moglo rezultirati zajedničkim projektima i investicijama koje bi koristile objema državama. Herasimenko je dao punu podršku Crnoj Gori na putu ka EU“, piše u saopštenju.

Nenezić je, kao znak dobre volje i želje za jačanjem veza, uputio zvanični poziv Herasimenku da posjeti Bar, naglašavajući otvorenost i spremnost ove opštine za dalju saradnju i pomoć.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.