Nekadašnji portparol NATO-a: Rute bi mogao da pojača misiju Kfora na Kosovu i Metohiji

0

Nekadašnji portparol NATO-a Džejmi Šej izjavio je da bi novi šef Alijanse Mark Rute mogao da pojača misiju Kfora na Kosovu i Metohiji.

U tekstu Radija Slobodne Evrope na albanskom, a pod naslovom „Savjeznici u akciji: EU i NATO se zajedno zalažu za Kosovo“ navodi se da je Rute pomno informisan o situaciji u južnoj srpskoj pokrajini, te da je održao nekoliko sastanaka sa trenutnim prištinskim rukovodstvom, a posljednji put se zbio 17. juna sa Vjosom Osmani.

Rute je prošlog ljeta čak i boravio na KiM kada je pozvao na smanjenje tenzija izazvanih na sjeveru pokrajine.

Šej tvrdi da će Rute pitanje situacije na Kosmetu držati visoko na dnevnom redu zbog krhke bezbjednosne situacije, te da bi trebalo da se poveća i diplomatski angažman sa Evropskom unijom.

„Volio bih da vidim da Rute bliže sarađuje sa predsjednicom Evropske komisije, kao što je to radio bivši generalni sekretar NATO-a Džordž Robertson, koji je radio sa bivšim predstavnikom EU Havijerom Solanom, kako bi izbjegao rat u Makedoniji početkom 2000-tih. Sa zajedničkim misijama koje prenose istu poruku mislim da možemo da vidimo brži napredak“, kaže Šej.

Navija da se desi jačanje partnerstva Prištine i NATO-a, a dodaje da bi voleo da Rute bude „velikodušniji“ prema tzv. Kosovu po pitanju zajedničkih aktivnosti.

Razlog zašto tzv. Kosovo nije uključeno u više aktivnosti u sklopu Partnerstva za mir vidi u tome što četiri člana Alijanse ne priznaje nezavisnost srpske pokrajine.

„S obzirom na očigledan interes Kosova da jednog dana postane član NATO-a, Rute bi trebalo da pokuša da ubijedi saveznike da Kosovu daju veće mogućnosti da se pridruži i sarađuje sa NATO-om. Mislim da bi to bio pozitivan signal“, kaže Šej.

Šej ovim nastavlja svoji misiju iako je odavno penzionisan, šta je bila glavna zamisao Amerike i NATO-a nedavno je otkrio poznati američki ekonomista i profesor na Kolumbijskom univerzitetu Džefri Saks.

On je izjavio da cilj NATO agresije na Jugoslaviju nije bilo nikakvo spasavanje „potlačenog“ muslimanskog stanovništva, već je namjera bila da se rasparča Srbija kako bi se ostvarili ciljevi Amerike.

A ti ciljevi su, kaže, stvaranje tzv. Kosova gde bi Amerika mogla da napravi najveću bazu u Jugoistočnoj Evropi.

(rt balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.