Nefju – Bečić: Iskazujemo punu spremnost da vam pomognemo u teškoj borbi protiv korupcije, jer je svaki vaš uspjeh i naš uspjeh

0

Zamjenik premijera Aleksa Bečić i potpredsjednik Vlade Momo Koprivica sastali su se sa koordinatorom Stejt Dipartmenta za globalnu borbu protiv korupcije Ričardom Nefjuom.

,,Iako nije prošlo predugo vremena od našeg posljednjeg susreta prošle godine u Vašingtonu, u Crnoj Gori se mnogo toga promijenilo na bolje. Danas svjedočimo funkcionalnim institucijama, deblokiranom i dinamiziranom evropskom putu, ali i istorijskim rezultatima na polju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“, kazao je na samom početku potpredsjednik Bečić.

,,Čast mi je da sa pozicije koordinatora organa obavještajno-bezbjednosnog sektora i potpredsjednika Vlade za bezbjednost svjedočim izvanrednim rezultatima koji su rezultat odlične saradnje, povjerenja i zdravog institucionalnog odnosa između bezbjednosnog sektora, SDT-a i drugih nadležnih tužilaštava i naših međunarodnih partnera, prvenstveno EUROPOL-a. Kontinuirano uspješno sprovedene akcije na polju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije ključni su koraci na polju ozdravljenja crnogorskih institucija i izgradnje društva koje počiva na vladavini prava,” istakao je Bečić.

,,Opredjeljenje za beskompromisnu borbu protiv korupcije na strateškom, zakonodavnom i operativnom planu je prioritet 44. Vlade Crne Gore“, istakao je Koprivica, ukazujući na odlučnost Vlade da implementira preporuke Evropske komisije kako bi uskladila zakonska rješenja u oblasti antikorupcije sa evropskim standardima i što efikasnije se borila sa svim pojavnim oblicima korupcije i kriminaliteta.

,,Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije, nastala kao jedan od rezultata ove namjere i jedan od preduslova za dobijanje IBAR-a, dobila je zeleno svjetlo i daje nam podsticaj da nastavimo sa unaprijeđenjem pravosudnih i antikorupcijskih zakona“, zaključio je potpredsjednik Koprivica.

,,Veliku pažnju posvećujemo i čišćenju bezbjednosnog sektora od upliva kriminala, korupcije i nedozvoljenih uticaja, pa tako svjedočimo u proteklim mjesecima velikom broju procesuiranih i uhapšenih pripadnika bezbjednosnog sektora, ali i izuzetno dinamiziranom radu Odjeljenja za unutrašnju kontrolu MUP-a i Komisije za utvrđivanje bezbjednosnih smetnji, sa ciljem kontinuiranog sprovođenja svojevrsnog vetinga unutar bezbjednosnog sektora. Zato raduje završetak rada na usvajanju novog Pravilnika o kontroli imovine, prihoda i životnog stila policijskih službenika. Praćenje životnog stila kako policijskih službenika, tako i javnih funkcionera vrlo je važan mehanizam u borbi protiv korupcije. Očekujem da će se nakon dobijanja mišljenja na amandmane koje sam u saradnji sa nevladinim sektorom uputio Evopskoj komisiji na mišljenje, stvoriti pretpostavke da izmjenama Zakona o sprječavanju korupcije unaprijedimo normativni okvir, ojačamo mehanizme za borbu protiv korupcije, ali i onemogućimo prikrivanje zloupotreba odnosno izigravanje zakona“, zaključio je zamjenik premijera Bečić.

Na kraju, koordinator Stejt Dipartmenta za globalnu borbu protiv korupcije Ričard Nefju istakao je da borba protiv korupcije nikada ne prestaje, te zahtijeva spremnost na odlučan timski odgovor.

,,Korupcija ne predstavlja samo ekonomski problem, već i problem nacionalne bezbjednosti. Mi Crnu Goru doživljavamo kao veoma bliskog i kredibilnog partnera. Nalazimo se na istom putu i iz tog razloga iskazujemo punu spremnost da vam pomognemo u teškoj borbi protiv korupcije, jer je svaki vaš uspjeh i naš uspjeh“, zaključio je Nefju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.