Navaljni: Car je go

0

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni rekao je juče da je predsjednik Vladimir Putin “goli, lopovski car” koji je izdao Rusiju. Navaljni je izgledao ispijeno, ali je zvučao prkosno na snimku iz zatvora koji je putem video-linka emitovan u sudnici. To je bilo njegovo prvo javno pojavljivanje otkad je prekinuo štrajk glađu prošle nedjelje.

On je na jučerašnjem ročištu izgubio žalbu na novčanu kaznu zbog klevete veterana Drugog svjetskog rata.

Navaljni je suočen sa novim krivičnim prijavama, a njegovi saradnici su primorani da raspuste mrežu regionalnih kancelarija njegove kampanje, koju vlasti nastoje da zabrane kao “ekstremističku”.

Navaljni, obrijane glave, rekao je da su ga odveli u kupaonicu kako bi izgledao “pristojno” za saslušanje. Kada je otkopčao zatvorsku uniformu, majica kratkih rukava je jedva skrivala njegov koščati torzo.

“Pogledao sam se u ogledalo. Ja sam samo jezivi kostur”, rekao je i dodao da sada ima 72 kilograma, kao kada je bio u “sedmom razredu”. U januaru, kada se vratio u Rusiju, imao je 94 kilograma, rekao je njegov advokat.

Navaljni (44) je u jučerašnjem obraćanju optužio vladu da “Ruse pretvara u robove”.

“Želim da kažem dragom sudu da je vaš car go”, rekao je o Putinu, u aluziji na priču Hansa Kristijana Andersena “Carevo novo odijelo”.

“Milioni ljudi već viču o tome, jer jer to očigledno… Njegova kruna visi i pada”.

Ponavljajući optužbe za korupciju koje Kremlj poriče, Navaljni je rekao: “Vaš goli, lopovski car želi da vlada do kraja… doći će još 10 godina, još jedna ukradena decenija”.

Ako njegova Fondacija za borbu protiv korupcije i njegova regionalna mreža kancelarija budu proglašene eksremističkim, vlasti bi mogle da šalju u zatvor aktiviste i zamrzavaju bankovne račune. Sud koji to razmatra u četvrtak je saopštio da će sljedeće ročište održati 17. maja.

Saradnik Navaljnog Leonid Volkov izjavio je u četvrtak da će biti nemoguće održavati mrežu štabova u sadašnjem obliku i da će mnogi pokušati da rade kao nezavisna regionalna tijela sa sopstvenim liderima.

Irina Fatjanova, koja je do ponedjeljka predvodila Navaljnijev tim u Sankt Petersburgu, prekinula je sve veze sa tom organizacijom.

“Situacija je zastrašujuća, ali šta će se desiti ako se svi uplašimo? Ne želim da se stidim kada pogledam u oči sljedeću generaciju”, izjavila je za BBC.

Navaljni služi dvoipogodišnju kaznu zatvora zbog kršenja uslovne kazne u vezi sa presudom za pronevjeru iz 2014, za koju kaže da je politički motivisana. Uhapšen je u januaru nedugo nakon povratka iz Njemačke, gdje je liječen od trovanja novičokom, za koje je optužio Putina.

Ruske vlasti su u srijedu prefarbale veliki mural sa likom Navaljnog u Sankt Peterburgu. Ruski mediji su objavili da policija istražuje i da bi oni koji su ga naslikali mogli dobiti trogodišnju kaznu zatvora zbog vandalizma.

Izvor: vijesti

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.