Naučnik razvio tehnologiju skeniranja mrežnjače za rano otkrivanje autizma

0

Hongkonški naučnik razvio razvio je tehnologiju skeniranja mrežnjače kod djece stare najmanje šest godina koja bi mogla da omogući rano otkrivanje autizma ili rizik od razvoja te bolesti i nada se da će do kraja godine uspjeti da razvije i komercijalni uređaj.

Skeniranjem mrežnjače može se značajno donijeti ranom otkrivanju autizma i ishodu liječenja djece, rekao je Beni Zi, profesor na Kineskom univerzitetu u Hongkongu.

„Važno je rano započeti sa intervencijom jer djeca još rastu i razvijaju se, što znači i da su izgledi za uspeh veći“, rekao je Zi.

Njegova metoda koristi kameru visoke rezolucije sa novim kompjuterskim programom koji analizira kombinaciju faktora, uključujući slojeve vlakana, kao i krvne sudove u oku.

Tehnologija se može koristiti za otkrivanje i prepoznavanje djece koja su podložna razvoju autizma, kako bi se što prije uključila u programe liječenja, pojasnio je Zi.

U sklopu korišćenja nove tehnologije testirano je sedamdesetoro dece, od kojih je 46 već imalo dijagnozu autizma, a u kontrolnoj grupi je bilo 24 djece.

Zijevom tehnologijom uspjeli su da otkriju djecu s autizmom u čak 95,7 odsto slučajeva. Prosječna starost testirane djece bila je 13 godina, a najmlađa učesnica studije imala je šest godina.

Stručnjaci za autizam pozdravili su njegova otkrića, ali kažu da i dalje postoji velika stigma kada je u pitanju ova bolest, jer mnogi roditelji nerado prihvataju činjenicu da njihovo dijete boluje od autizma, čak i kada za to postoje vrlo jasni signali.

„Mnogi roditelji u početku poriču postojanje autizma kod svojeg djeteta“, rekao je dr Kaleb Najt, koji vodi privatni centar za terapiju autistične djece.

„Kada bi postojao medicinski test ili biološki marker poput ovog, to bi roditeljima moglo da olakša prihvatanje dijagnoze autizma, pa bi dijgmete brže dobilo medicinsku pomoć“.

Deca s autizmom moraju da čekaju oko 80 nedelja da bi došla na red i konsultovala stručnjaka iz javnoga medicinskog sektora, stoji u izjavi hongkonške vlade.

Zi je Rojtersu rekao da je svrha njegovog istraživanja da omogući dodatni stručni alat za profesionalnu procjenu, koju bi koristili licencirani zdravstveni radnici.

Rezultati njegovog otkrića objavljeni su u stručnom medicinskom časopisu „EClinicalMedicine“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.