NATO poručuje Minsku: Vidimo šta radite, ne koristite nas kao izgovor za nasilje

0

NATO primjećuje da bjeloruske vlasti pokušavaju da iskoriste aktivnost Alijanse kao izgovor za rasterivanje demonstranata u zemlji i smatra to pogrešnim, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg uoči zasijedanja Savjeta EU o odbrani u Berlinu.

„Vidimo pokušaje vlasti Bjelorusije da iskoriste NATO kao opravdanje za rastjerivanje demonstranata i za primjenu nasilja nad ljudima. To je apsolutno pogrešno i neopravdano, jer nema nikakvog jačanja NATO-a u regionu“, rekao je on.
Generalni sekretar je istakao da NATO pomno prati razvoj situacije u Bjelorusiji.

„Bjeloruski narod treba da ima pravo da određuje sopstvenu budućnost. Svi NATO saveznici poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Bjelorusije. Alijansa ostaje odbrambeni savez koji je spreman da zaštiti saveznike“, dodao je Stoltenberg.

Ranije je bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko izjavio da je prvi put u poslednjih 25 godina morao da donese najozbiljniju odluku, dovodeći glavne snage zemlje u punu borbenu gotovost usled aktivnosti NATO-a blizu granice Bjelorusije.

On je prije toga rekao da je vojna podrška Zapada opoziciji u zemlji očigledna, a dokaz toga je, prema njegovim riječima, prebacivanje NATO snaga ka bjeloruskoj granici.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.