NATO je prevara: Pentagon štiti svoje interese, Evropu prepustili na milost i nemilost!

0

U vrijeme pandemije virusa korona čini se da je pravo vrijeme da se aktiviraju međunarodne organizacije i savezi, kao što je NATO, koji se deklariše kao garant sigurnosti cijelog zapadnog svijeta.

Međutim, stručnjaci smatraju da je Alijansa lišena prava glasa i da njome upravlja Pentagon.

Kako prenosi televizija „Zvezda“, Alijansi je po Ustavu određeno da efikasno odbija sve spoljne prijetnje i da štiti civile, uključujući i vojnu medicinu.

Novinar podsjeća da su Italija i Španija, koje su u borbi protiv pandemije izgubile više od 20.000 svojih stanovnika, više puta tražile pomoć od Alijanse, još dok su mnogi ljudi mogli biti spašeni.

Međutim, prema riječima direktora Instituta za politička istraživanja Sergeja Markova, Alijansa je lišena samostalnog prava glasa i njome upravljaju iz Pentagona. Kako ističe stručnjak, američkom Ministarstvu odbrane nije stalo do Evropljana koji umiru.

„Birokratija NATO-a potčinjena je samo jednoj strukturi – Pentagonu i radi samo u njegovim interesima. Da li Pentagon ima nekog interesa od liječenja zaraženih u Italiji? Nikakvog, njih baš briga“, ističe stručnjak za „Zvezdu“.

Kako se navodi, NATO bi trebalo da posjeduje rezerve u slučaju vojnih operacija, što važi za svaku vojsku svijeta. Mobilne bolnice, ljekovi, specijalna oprema – sve ono što nedostaje Evropi koja se bori sa pandemijom.

Međutim, prema mišljenju generalnog direktora Instituta za regionalne probleme Dmitrija Žuravljova, „NATO niti ima sredstva da pomaže običnim ljudima, niti razloga“.

„Da, NATO je formiran kao vojni savez, ali samo se naziva ’odbrambeni‘. U suštini je ofanzivni. Zbog toga medicinska sfera nikad nije imala značaj za Alijansu“, rekao je Žuravljov.

Zaključuje se da je upravo ofanzivna doktrina dovela do toga da NATO faktički ne posjeduje medicinske jedinice. Zbog toga nimalo ne čudi što su, saznavši za rusku pomoć Italiji, iskazali suzdržano nezadovoljstvo.

Pandemija virusa korona zahvatila je oko 200 zemalja, zaraženo je više od milion ljudi, dok je oko 50.000 umrlo.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.