NATO bazu grade kod Andrijevice!

3

U Andrijevici će, nema nikakve sumnje, uskoro početi gradnja vojne kasarne, prve NATO baze u Crnoj Gori!

– Sada već bivša vlast na državnom nivou, uprkos obećanjima, nije daleko odmakla u ovom projektu, za koji je izdvojeno 17 miliona evra – kaže, za “Novosti”, Željko Ćulafić, predsednik Opštine Andrijevica.

Prema njegovim riječima, nova vlast u Andrijevici je zainteresovana za realizaciju ovog projekta, u dijelu prigradskog naselja Prljanije.

– Mi smo već bilo pozvani na razgovor u Ministarstvu odbrane. Međutim, epidemiološka situacija je odložila taj razgovor, ali, svakog dana očekujemo poziv. Kako stvari stoje, nema nikakve dileme da će na površini od četiri hektara nići nova kasarna u kojoj će zaposlenje naći oko 200 ljudi, od kojih će dobar dio biti sa područja Andrijevice. Kolike bi to koristi moglo da donese ovoj sredini, nije potrebni govoriti – kaže Ćulafić, funkcioner SNP, koji napominje da je država eksproprisala zemljište za potrebe kasarne i isplatila vlasnike.

Nova NATO baza, shodno odluci Vlade Crne Gore, nosiće ime znamenitog junaka vojvode Miljana Vukova Vešovića. Čuveni vojvoda je oslobađao Vasojeviće od Turaka i sam uradio dosta na pripajanju Vasojevića podlovćenskoj Crnoj Gori.

Doduše, i Opština Andrijevica je ustupila površinu od preko hektara zemljišta na području katastarske opštine Slatina.

Ne gledaju, međutim, svi blagonaklono na dolazak NATO u ovaj slobodarski kraj, gdje je ova alijansa tokom agresije 1999. godine, u dvadesetak kilometara udaljenoj Murini ubila šest ljudi, od čega troje dece.

– Projekat izgradnje kasarne u Andrijevici težak je više miliona evra! To su megalomanski projekti koje finansiraju osiromašeni građani. Da su kojim slučajem te pare usmjerene za izgradnju proizvodnih pogona moglo bi da se otvori i do 1.000 održivih radnih mesta u privredi. Ovako ćemo imati kasarnu koja je samo odskočna daska da se na prostoru Vasojevića grade NATO baze koje nikome ne mogu služiti na čast – kažu u Andrijevici.

3 Comments
 1. TomoP. komentariše

  Bivsa vlast se redom odricala lokacija i objekata koje su bili vojni. To se naravno radilo iz prostog razloga sto su odredjeni pojedincii od toga imali interes. Tako se doslo u situaciju da umjesto koriscenja postojecih planiraju nove lokacije koje se moraju platiti, koje nemaju infrastrulturu i koje kostaju visestruko. Mozda bi to imalo smisla kada bi se svi ovi projekti radili po detaljno razradjenim planovima koje su pripremili strucni ljudi. Ali problem je sto bivsa vlast sve to radila bez plana i potpuno stihijski. Upravo na taj nacin , bez planova, vrsene su sve vrste milionskih nabavki. Tek po nabavci sredstvima se trazi namjena, sto je pravi presedan. Naravno ovo se sve radi narodnim novcem i niko zbog toga ne odgovara.

 2. Novopečeni Staropodgoričanin komentariše

  Koja demagogija. Kasarna sa zapošljavanjem 200 radnika koji će samo jesti budžet ove jadne zemlje. A 17 mil. već izdvojeno. Šta mislite koliko bi se moglo štala napraviti, krava i ovaca uzeti za taj novac, koliko bi to donijelo prihoda ovoj zemlji u narednom periodu?? Jadan si mi ti predsjednik opštine, obnovi jadan, Sokoštark, Polimku, a ne kasarnu… Svašta!

  17
 3. Kontra revolucija komentariše

  Ja mislio oni bivši konacno bolnicu grade, kad ono NATO baza !.
  Pa barem da bude neka fabrika, proizvodnja a ni to !.
  17 miliona, za pocetak a bice više, nije to malo !.
  Mogla i bolnica i fabrika ali u NATO drzavi “mora” NATO baza !.
  Mora da se štiti americka granica od “svetskog zla” !.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.