Nastavlja se represija: Podgorica pritiscima tjera Srbe iz Vojske!

1

Crnogorski režim, čiju bazu čine DPS i stranke manjina, sprovodi tihu čistku oficira, podoficira i vojnika srpske nacionalnosti iz Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore, pišu Novosti.

Pripadnici oružanih snaga u ovoj državi koji su rođeni u Srbiji, kao i svi koji se izjašnjavaju kao Srbi, izloženi su pritiscima, progonu, prijetnjama penzijama i otkazima.

Prema našim informacijama, ovim metodama su bili zaprepašćeni čak i komandanti NATO, koji su Podgoricu upozorili da je ova vrsta segregacije nedopustiva u ovoj vojnoj organizaciji.

Novi talas antisrpskog šovinizma režima u Podgorici, posle Crkve, prosvjete i diskriminacije na radnim mestima, prelio se i na sistem odbrane. Kako saznajemo, u okviru Ministarstva odbrane Crne Gore formirana je neformalna kategorija tzv. potrebnog viška, u koju su svrstani pripadnici vojske rođeni u Srbiji, kao i svi prosrpski raspoloženi vojnici i oficiri koji ne ispunjavaju uslove za penzionisanje, a za njih ne postoji mjesto u formaciji.

– Oni su izloženi velikom pritisku da slijepo slede zvaničnu crnogorsku politiku, jer se angažuju samo “po ukazanim potrebama” – objašnjava sagovornik “Novosti” iz vojnog vrha Crne Gore.

– U slučaju iznošenja bilo kakvog drugačijeg, a posebno prosrpskog stava, u svakom trenutku im preti raskid ugovora. Ministarstvo odbrane često šalje u penziju ljude iz ove kategorije, a kao metod osvete, prethodno ih postavlja na niža formacijska mjesta, zbog kojih dobijaju niže iznose penzija.

O razmerama antisrpske histerije u najmlađoj evropskoj državi i članici NATO svjedoče i istupi zamjenika komandanta Mornarice Crne Gore, kapetana fregate Jonuza Jusufa, koji se ne usteže ni od otvorenih prijetnji svim kolegama naklonjenim Srbiji.

– Ni za koga ko srbuje i šešeljuje neće biti mjesta u Vojsci Crne Gore. Neka znaju da za njih neće biti napredovanja niti upućivanja u multinacionalne operacije – rekao je nedavno Jusuf na jednom od sastanaka.

Oružane snage Crne Gore, kako prenosi naš izvor, pored diciplinovanja u “montenegrinstvu”, neformalno utiču na oficire i vojnike srpskog porijekla da samoinicijativno napuste vojnu službu, pri čemu zloupotrebljavaju njihova neriješena statusna pitanja, probleme sa izdavanjem dokumenata…

Režimski šovinizam, kao i isprva tiha, a zatim sve otvorenija segregacija Srba, sve je češće kamen o koji se sapliću odnosi između Beograda i Podgorice. Iz “srpske Sparte” sve glasnije se ukazuje na sistemsku diskriminaciju u zapošljavanju, posebno u javnom sektoru, građanskim obavezama, korišćenju jezika i pisma… Najveći problem Srbima u Crnoj Gori, međutim, predstavlja proklamovana ideologija “montenegrinstva”, koja podrazumijeva slijepu podršku aktuelnoj vlasti, svaki otklon od Srbije i kritika NATO, negovanje izuzetno bliskih odnosa sa Prištinom, Tiranom, Zagrebom…

– Svi ovi primjeri svjedoče o pravoj prirodi Đukanovićevog autokratskog režima – kaže univerzitetski profesor Dejan Mirović. –


Ucjene, pritisci, manipulacije i političke i naučne zloupotrebe sastavni su dio duha aktuelne crnogorske politike. Režim suočen sa padom popularnosti, a sa istrošenim resursima evroatlantskih ideja, pojačava pritisak na sve koji se ne uklapaju u opšti koncept, čak i u oružanim snagama.

Mirović ukazuje da bi politički položaj srpskog naroda u Crnoj Gori trebalo da bude tema za razmišljanje i u Beogradu, koji ima obavezu da uzme u zaštitu svoj narod.

Analize o poštovanju prava srpskog naroda u Crnoj Gori daju izuzetno lošu sliku. Iako su Srbi trećina ukupnog stanovništva, njihov procenat na radnim mestima u javnoj upravi je ispod sedam odsto. Srpski narod “zakucan” je na nivou lokalne samouprave i uopšte nema pristup rukovodećim javnim funkcijama.

Mitropolija crnogorsko-primorska, kao organski deo SPC, neprekidno je na meti režimskih napada, a isto važi i za ćiriličko pismo, koje je gotovo protjerano.

Šovinističke strasti posebno se raspaljuju u izbornim godinama, a teži se i marginalizaciji Srba u sferi kulture, informisanja i umjetnosti. Podizanje zastave Crne Gore na jarbol u sjedištu NATO u Briselu bio je znak i za tiho čišćenje Srba i iz oružanih snaga.

– Svi vojnici koji su bili angažovani pod ugovorom, a nacionalno se izjašnjavali kao Srbi ili opozicionari, ostali su bez posla u Vojsci Crne Gore. To se dešava u profesinalnoj vojsci, koja je nedavno uvela mogućnost dobrovoljnog služenja vojnog roka. Misle li nadležni da će se iko od Srba prijaviti da dobrovoljno služi vojni rok? To više nije Vojska Crne Gore, nego crnogorska vojska – upozorava i narodni poslanik crnogorskog parlamenta Strahinja Bulajić iz Demokratskog fronta.

1 Comment
  1. Drekalje komentariše

    ne kapiram, zašto bi Šešeljevci uopšte radili u Crnogorskoj vojsci? brat Jonuz dobro veli, nema šešeljevanja, jer takvima nije mjesto ni u Srpskoj vojsci, a kamoli u slavnoj Crnogorskoj vojsci..a koliko su ugroženi Srbi u vojsci govori i to da je sagovornik Novosti iz crnogorskog vojnog vrha, što znači da Srba ima na najvećim dužnostima u CG vojsci, te prema tomene stoji ono što bi rekli braća gusinjci i kuči (ali samo moji malisori drekalovići, ništa starokuči crnogorci) – trte-mrte, samo Srbi prte..

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.