Nastavlja se otimačina svetinje u Vasojevićima

0

Uvaženi sugrađani,
Gospodo hrišćanska,

Cjelokupnu javnost Andrijevice i Crne Gore upoznali smo, nedavno, da se neustavni, antipravoslavni i agresivni Zakon o sobodi vjeroispovijesti počeo primjenjivati, i to na vrlo smišljen i nečastan način.

NASTAVLJA SE OTIMAČINA SVETINJE U VASOJEVIĆIMA

U jeku otvorenih prijetnji koje nama, pravoslavnim građanima Crne Gore i našim duhovnicima, sveštenicima, upućuju crnogorski premijer i predsjednik, organi državnih i opštinskih vlasti su se, zahvaljujući mogućnosti koju im je dao službenik andrijevičkog katastra, odlučili da našu, pravoslavnu, svetinju na zvučnom i znamenitom Knjaževcu bukvalno preotmu.

Ako se uzmu u obzir zadnje izjave crnogorskog premijera (koji nam je otvoreno poručio da je sve spremno za protjerivanje i internaciju sveštenika i pravoslavnog naroda), kao i crnogorskog predsjednika (koji je sa partijskog političkog skupa u Rožajama poručio da su naši molitveni skupovi – litije – karikaturalne), onda nije teško pomisliti u šta ti ljudi planiraju da pretvore pravoslavnu svetinju na Knjaževcu.

Ne može se nazvati dobrom namjerom, već upravo suprotno, to što crnogorska vlast Zakon o slobodi vjeroispovijesti počinje da primjenjuje baš u Andrijevici, u srcu Vasojevića. Na taj način se teži da se „najveće srpsko pleme“ ponizi i ukaljaju mu se čestito ime i čist obraz, koji krase svako lice našeg nepokornog naroda.

U prilog ovom proglasu dajemo, kao dokaz naših tvrdnji, i kopije akata Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, kojima se zahtijeva od katastra nepokretnosti, na nezakonit način, da se crkva na Knjaževcu i crkvena porta oglase državnom svojinom, iako je vjekovima u pitanju crkvena imovina, kako i stoji u zvaničnoj katastarskoj evidenciji.

Međutim, nije slučajno Gospod odredio nas da nosimo na svojim plećima trenutak koji će nadolazeće vrijeme pamtiti kao istorijski. Bog nas je odabrao, Bog će dati i snage!

Stoga, braćo i sestre Vasojevići, budimo dosljedni pastirskim porukama i pozivima episkopa naše Svete Crkve, i iskoristimo jedinstvenu istorijsku priliku da 30. avgusta, na miran i pravog hrišćanina dostojan način, olovkom, odbranimo svetinju koja svjedoči našu svetu pravoslavnu vjeru.

Srpska Pravoslavna Crkvena opština Andrijevica

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.