Nastavak jačanja saradnje Crne Gore i S. Makedonije u rješavanju izazova u borbi protiv trgovine ljudima!

0

Delegacija Crne Gore koju je predvodila načelnica Odjeljenja za borbu protiv trgovine ljudima Tijana Šuković, a u čijem su sastavu pored predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije bili i predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja i Uprave za inspekcijske poslove, boravila je 20. i 21. juna 2022. godine u radnoj posjeti institucijama i organizacijama zaduženim za pitanja borbe protiv trgovine ljudima Republike Sjeverne Makedonije, saopštili su iz MUP-a.

Kako navode, posjeta je imala za cilj da se učesnici upoznaju sa dobrim praksama koje se primjenjuju Sjevernoj Makedoniji u domenu borbe protiv trgovine ljudima kao i da razmijene informacije, uz poseban fokus na borbu protiv radne eksploatacije, a u cilju dalje nadogradnje uspostavljenih mehanizama u ovoj oblasti.

Crnogorska delegacija se sastala sa državnom sekretarkom u Ministastvu unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije i nacionalnom koordinatorkom za borbu protiv trgovine ljudima Magdalenom Nestorovskom koja je ujedno i predsjednica Nacionalne komisije za borbu protiv trgovine ljudima, naveli su u saopštenju.

Sastanci su održani i sa predstavnicima državnog tužilaštva, članovima mobilnog tima za borbu protiv trgovine ljudima, nacionalnog mehanizma za upućivanje i zaštitu žrtava trgovine ljudima, inspektorata rada kao i NVO.

Tokom sastanaka istaknuta je važnost efikasne unutrašnje koordinacije u borbi protiv trgovine ljudima i daljeg jačanja regionalne i međunarodne saradnje u rješavanju identifikovanih izazova u oblastima prevencije, identifikacije, zaštite i dobrovoljnog povratka žrtava trgovine ljudima.

Posjeta je organizovana uz podršku Misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Crnoj Gori, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.