Narod pamti: Godine prolaze, nevino prolivena krv i NATO zločini se ne zaboravljaju!

14

Navršava se 22 godine NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, poznato pod nazivom “Milosrdni anđeo. Bombardovanje SRJ trajalo je 78 dana od 24. marta do 10 juna. U intervenciji NATO, teško je uništena infrastruktura zemlje, a žrtve nikada nisu pobrojane.

Krvavi epilog NATO bombardovanja SRJ bio je oko 2 500 ugašenih života civila, a prva bomba u Crnoj Gori pala je na Crni rt iznad Sutomora.

Među prvim NATO bombama koje su 24. marta 1999. godine bacili avioni iz italijanske vojne baze Avijano, bile su i one koje su pale na vojni aerodrom Golubovci kod Podgorice. Prva žrtva NATO bombardovanja iste večeri bio je mladi vojnik iz Beograda Saša Stajić. Poginuo je u kasarni u Danilovgradu.

Tokom bombardovanja SRJ izvršeno je 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje, a 1.150 borbenih aviona lansiralo je blizu 420.000 projektila ukupne mase 22.000 tona.

U vrijeme bombardovanja Jugoslavije njen predsjednik je bio Slobodan Milošević, dok je premijer bio Momir Bulatović. Ministar odbrane tada je bio Pavle Bulatović. Premijer Crne Gore u to vrijeme bio je Filip Vujanović, dok je predsjednik bio Milo Đukanović.

Početak bombardovanja

Generalni sekretar NATO-a Havijer Solana je 24. marta 1999. godine u oko 19:30 časova, samo desetak minuta posle poletanja većeg broja aviona iz baze NATO-a u italijanskom gradu Avijanu, objavio da su započeli vazdušni napadi protiv vojnih ciljeva u SRJ. Prve večeri su većinom gađani vojni ciljevi, mahom krstarećim raketama „Tomahavk“. Drugog dana su, prema pojedinim medijima, prvi put upotrebljeni „stelt“ bombarderi F-117A i B-2.

Dana 27. marta u 20.42 došlo je do senzacionalnog obaranja jednog aviona tipa F-117A, koji je pao u ataru sela Buđanovci. Srpski radarski položaji su često mijenjali svoje položaje i vrlo često pravili lažne ciljeve. U uslovima potpune vazdušne nadmoćnosti NATO-a Vojska Jugoslavije je pokušavala da se odbrani uz potencijal na zaštiti ljudstva i borbene tehnike.

U aprilskim danima, pogođeno je i uništeno dosta značajnih civilnih ciljeva: sva tri mosta, rafinerija nafte i zgrada televizije u Novom Sadu, toplana na Novom Beogradu, rafinerija nafte u Pančevu itd.

Lokacije na Kosovu i jugu centralne Srbije na kojima je NATO avijacija koristila zabranjenu municiju sa osiromašenim uranijumom tokom bombardovanja 1999. godine.

U bombardovanju učestovalo 16 zemalja

Udruženu agresiju na SR Jugoslaviju izvršile su sledeće države, članice NATO: Belgija, Holandija, Danska, Češka, Francuska, Njemačka, Mađarska, Italija, Španija, Turska, Kanada, Velika Britanija, Norveška, Poljska, Portugal i Sjedinjene Američke Države.

Najveću ulogu u bombardovanju imale su SAD. Za brojne ratne zločine, koji su počinili američki piloti, niko nije odgovarao, čak se NATO trudio da prikriva te zločine.

 

Od NATO bombi u Crnoj Gori stradalo 10 osoba, među kojima i troje djece

Od NATO bombi u Crnoj Gori je stradalo 10 osoba, među kojima i troje djece.

Prvog dana napada pala je i prva žrtva devetnaestogodišnji Saša Stajić iz Beograda, poginuo je na ratnoj straži u krugu kasarne „Milovan Šaranović” u Danilovgradu.

U napadima koji su uslijedili 6. aprila 1999. godine NATO je bacio bombe na aerodrom u Golubovcima. Dan kasnije bombardovana je farma u Podgorici, kada su stradala tri radnika zaposlena na njoj. Tokom 16. aprila više projektila i bombi pogodilo je područje Podgorice i Danilovgrada, a 30. april ostaće upamćen kao jedan od najkrvavijih datuma u novijoj istoriji Crne Gore.

Tada je bombardovano Murino, kada je stradalo najviše civila tokom te agresije. Stradalo je šest nevinih građana.

Živote su izgubila djeca: četrnaestogodišnji Miroslav Knežević (1985), trinaestogodišnja Olivera Maksimović (1986) i desetogodišnja Julija Brudar (1989).

U napadu su stradali i Vukić Vuletić (1953), Milka Kočanović (1930) i Manojlo Komatina (1927).

NATO agresija na SRJ, cinično nazvana „Milosrdni anđeo” trajala je 78 dana tokom koje je bilo 30000 vazdušnih naleta, 50000 ispaljenih razornih projektila.

Ranjeno je 12500 stanovnika, a ogromna materijalna šteta načinjena je na brojnim vojnim i civilnim objektima, školama, zdravstvenim centrima, spomenicima kulture, medijskim kućama i slično.

Akcija NATO, koju su Vlada SRJ, ali i brojni pravni stručnjaci nazvali agresijom, uslijedila je poslije neuspješnih pregovora o rješenju krize na Kosovu i Metohiji u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

O materijalnoj šteti koja je nanijeta Jugoslaviji tokom bombardovanja iznijeti su različiti podaci. Tadašnje vlasti u Beogradu procijenile su štetu na oko stotinu milijardi dolara i zatražile nadoknadu od članica NATO.

Bombardovanje okončano potpisivanjem Kumanovskog sporazuma

Bombardovanje je okončano 9. juna 1999. potpisivanjem Kumanovskog sporazuma, koji je predviđao povlačenje jugoslovenskih snaga bezbjednosti sa Kosova, razmještanje NATO i uspostavljanje UNMIK, civilne misije UN.

Crna Gora zvanično ne obilježava godišnjicu

Ipak, za razliku od Srbije, Crna Gora već godinama zvanično ne obilježava godišnjicu bombardovanja, čiji je tada bila dio, a pogotovo od kada je 2017. postala članica NATO, kao prva zemlja čiju je teritoriju taj savez nekada bombardovao.

U međuvremenu je bivša vlast Crne Gore priznala i Kosovo kao nezavisnu državu, čime je još jednom “ponizila” žrtve i građane koji preživljeli bombardovanje, ali i bili protiv priznavanja Kosova i ulaska u NATO.

“Kada se Crna Gora opredjeljivala da prizna Kosovo, u Crnoj Gori je bila uzavrela politička klima. Preko 85 odsto građana je bilo protiv odluke Vlade da prizna Kosovo. Ali mi smo ipak priznali Kosovo. Rekao bih, zbog takve odluke i takve vizije koju je crnogorsko rukovodstvo tada imalo, Kosovo uživa dio današnjih benefita kao zemlja koja ima evropsku i evroatlantsku perspektivu i stabilnost kao ključnu potrebu regiona”, rekao je jednom prilikom bivši premijer Duško Marković.

Crnogorske vlasti poslednjih godina onemogućuju obilježavanje  NATO bombardovanja SRJ u kasarnama Masline i Danilovgrad, u kojima se nalaze spomen obilježja podignuta žrtvama u čast.

Ipak pojedinci i Crkva svake godine obilježe godišnjicu i omogućava da se ne zaboravi kako je 16 država besomučno bombardovala jednu malu državu.

Po blagoslovu Episkopa budimljansko-nikšićkog i administratora Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikija danas će u svim hramovima Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke poslije Lutirgije pređeosvećenih darova biti služen pomen za postradale od NATO bombardovanja 1999. godine.

 

 

14 Comments
 1. Bot23 komentariše

  Sreća nam okupacija, samo još neko da nam javi da znamo na čemu smo.

  8
  1
  1. Kontra revolucija komentariše

   Svi nabrajani ministri i Miloševic su ili bili Srbo/Crnogorci !.
   Borben narod nema šta !.
   Zašto su Crnogorci kivni na Srbiju da mi je znati ?.
   A sad su u NATO i smatraju Srbiju kao neprijatelja ???.
   Valjda je lepše udisati uranske cestice nego jesti jabuke iz Subotice ili jagode iz Ristovca ?.

   11
   2
 2. NikšićGolijaKiM komentariše

  NIKAD ZABORAVITI! NIKAD IM NE OPROSTITI ! TAKOĐE NIKAD ZABORAVITI NI PRISTAJANJE BIVŠE VLASTI U CG NA PONIŽENJE i pokušaj POKLANJANJA KiM albancima i ostalim okupatorima koji se sjatiše SVETU SRPSKU ZEMLjU! TAKOĐE NE ZABORAVITI NI ponovni pokušaj iz CG da se potvrdi priznanje “nezavisnog” KiM od strane novog premijera i njegovu čestitku šiptarima , valjda im čestita otimanje SRPSKIH SVETINjA pošto oće to tako, oni koji sebe promišu kao nekog “vjernika” najprvi izdaju i sebe i voj narod i svoju zemlju. Ako ništa , đe bar to dostojanstvo koje ne da čovjeku da se ponizi i postane crv koji gmiže zemljom , zaboravio je čovjek kako se to hoda zemljom, sad je u modi da se puzi po zemlji. Eeee na šta nam spadoše vođe!!! Da se dići Vladici Radu ili Sv. Petru Cetinjskom pa da im pokažu kako se to hoda zemljom i čuva svoja zemlja i svoj narod!!! Blago nama koga narod postavlja za vođe, ali to smo izgleda zaslužili jer smo postali – Piii od Crne Gore!!!

  https://www.youtube.com/watch?v=fk0GqCsDxr4

  35
  1
 3. Rade komentariše

  Narod pamti a stoka zaboravlja a olos i bagra je saradjivala sa agresorom u toku napada na nasu zemlju i narod. NATO je takav kakav je, svi znamo da je to kriminalna organizacija i da se mi a ni Srbija nista ne pitamo niti ce nam iko ikad pomoci bratski da se ne lazemo. Ja volim Rusiju ali je puno toga uradila na stetu Srba a cak pomagala Hrvatima. Kad bi dao Bog da se Crna Gora, Republika Srpska i Srbija ujedine pa nam niko ne bi ni trebao pomagat jer je jedan Srbin vredniji i jaci borac od 10 Njemaca ili Engleza ili koga god(ne pretjerujem vec je to ziva istina). No htio sam rec oni su takvi kakvi su ali olos koja je u tim danima saradjivala sa njima i spijali im, ti i takvi su smrad i gadluk koji truje zemlju.

  38
  2
  1. Vasoje komentariše

   Videli smo vaše junaštvo u bljesak olujni, junačine u 3lpm

   1
   11
   1. NikšićGolijaKiM komentariše

    @Vasoje
    Misliš kad je krenula sva rvatska vojska na nenaoružan narod u krajini i okolini pa uz pomoć NATO podrške pokazaste koja ste rasa raspala! Ko rvati ko šiptari, plakali ste i molili NATO da vam pomogne fukse smrdljive , pi*kice plačljive !!! Ne bi vas sad ni na karti postojalo da vas SRPSKI NAROD NIJE VJEKOVIMA OSLOBAĐAO, BILO OD TURAKA ILI AUSTROUGARA I TALIJANA, VI PRIČATE NEKOM O RATOVANJU I HRABROSTI!!! KUŠ RASPADU LjUDSKI !!! NIKAD NIKO OD VAS NIJE SE DRZNU BILO KOM OKUPATORU DA SE USPROTIVITE VEĆ STE UVIJEK LJUBILI PRKNO SVAKOM OKUPATORU i TI NEKOM PRIČAŠ O JUNAŠTVU!!! MRŠ FUKSO S LAŽNIM KUR*ENJEM !!! PIZDE STE BILI I PIZDE ĆE TE UVIJEK BITI!!! PLAKALI STE KAD GOD STE MOGLI a hrabrosti ste imali jedino kad vam dođu porobljivači i kad se cio svijet i sve vojske svjeta ustreme na SRBIJU , MAMU VAM JEBEM LAŽLjIVU i lažnog “hrabrog” srca!!!! PIZDE , UBAZĐELE RASE!!!

    https://www.youtube.com/watch?v=FTxetL2ihaw

    7
    1
 4. masa komentariše

  Ali posle svega mi vas ne mrzimo, vec zalimo. Zbog vaseg grijeha prema nama i vaseg zvjerstva i zla koje je duboko usadjeno u vas!!!

  4
  1
 5. Vasoje komentariše

  1. Nato nije bobardovao
  2. Leteli avioni nato i bacali humanu pomoć tj usluga crvenom krstu
  3. Bombardovali sami sebe radi propagande
  4. Televiziju su topovima gađala garda
  Sve laž tolike [email protected]

  2
  13
  1. NikšićGolijaKiM komentariše

   DA BOG DA DA TEBI NA KUĆU JEDNOG DANA PADNE TA HUMANA POMOĆ ŠTO SU BACALI NATO AVONI ,PO SRBIJI I CRNOJ GORI. ONAKO SLUČAJNO DA PRITISNE PILOT DUGMENCE U NATO AVIONU I PRAVO DA TEBI U KUĆU ZAGRMI ! NARAVNO, NE DAO BOG ĐECA DA TI STRADAJU ILI UNUCI KAO ŠTO SU STRADALA ĐECA PO SRBIJI I U CRNOJ GORI OD TE HUMANITARNE POMOĆI. A ŠTO SE TIČE VAS DŽUKELA STARIJIH, KOMADE VAM KUPILI JEDNOG DANA, SLUČAJNO! I USPUT, NABIJEM TI SVE ŽENSKO U KUĆI ŠTO IMAŠ NA ONU STVAR, LIŠE ĐECE , MAMU TI JEBEM RASPALO GOVNO ŠIPTARSKO!!!!!!!

   11
   1
   1. Vasoje komentariše

    Istina boli, aaaaaa
    Lažne snimke
    Pi

    1
    7
 6. Vasoje komentariše

  Ej koja laž, snimke iz iraka, nije letio komarac nad srbijom
  Čuj nato bombardovao, koja laž
  Natode neveruj u ove lazi

  1
  10
  1. NikšićGolijaKiM komentariše

   @Vasoje
   Pizduljinko, pošto ti je namjera da ođe vrijeđaš žrtve i đecu koju su pobili ti glibani ljudski i da izazivaš namjerno sa takvim porukama revolt kod ljudi jer uživaš u dječijoj smrti… ja ti kažem a i Bog će ti jednog dana objasniti kad ti budu kupili komade ,od slučajno zalutale NATO “humanitarne pomoći” koja će pasti tačno na tvoju kuću! A i tako će te tog tvog bijednog života, crvu gmizavi!!!

   12
   3
 7. Vasoje komentariše

  Stići će vas pravda za ovu gnjusnu propagandu
  Snimke iz raznih krajeva sveta podvaljivati kao bombardovanje smrdije, pi nesoji
  Ova laž je kovao prđeknuti sotonjara koji je sad krčka u loncu vrele vode i iskajava sotonske lazi i za sva zlodjela pocinjena u NEZAVISNU DRZAVU CG

  1
  11
  1. NikšićGolijaKiM komentariše

   @Vasoje
   Poserem ti sve tvoje UÇK “borce” gnjido šiptarska ! Nećete vi još dugo, ima da se pročisti Kosovo i Methija, SKADAR, DRAČ i sve do Tirane od balega šiptarskih koje je izasrala satana pa zagadiste SRPSKE zemlje vašim prisustvom ! Ne zna se šta ste ni kojim jezikom pričate, od kad ste došli iz Degestana na ove prostore sve zatrovaste i usmrđeste raso glibava !

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.