Narednog mjeseca: Osnivač Amazona leti u svemir

1

Džef Bezos (57), osnivač američke tehnološke kompanije Amazon, narednog mjeseca će u svemir letjelicom svoje svemirske kompanije “Blu oridžin”(Blue Origin).

Ta letjelica će prvi put na veoma kratak izlet u svemiru s ljudskom posadom 20. jula, na godišnjicu slijetanja Apola 11 na Mjesec.

Tako će u prvoj posadi koja bude iz Teksasa poletjela u kapsuli “Blue Origin” biti posada, zatim osnivač Amazona i njegov mlađi brat Mark koji je vatrogasac.

Uz njih će tokom svega 10-minutnog skoka do svemira i nazad biti najveći ponuđač na dobrotvornoj aukciji koja se završava u subotu. Najbolja ponuda zasad je 2,8 miliona dolara, a učestvuje skoro 6.000 ljudi iz 143 zemlje. Novac sa aukcije će biti dat Klubu za budućnost, fondaciji kompanije Blu oridžin.

Bezos je početkom februara rekao da odlazi s mjesta izvršnog direktora Amazona, specijalizovanog za e-trgovinu, da bi se posvetio svojoj svemirskoj kompaniji.

“Blue Origin” je u aprilu uspješno završio 15. probni let rakete “New Shepard” za višekratnu upotrebu, pri čemu je kapsula dostigla visinu od 106 kilometara.

1 Comment
  1. NIKO99 komentariše

    Sigurno se neće vratiti. Kakav način da završi život, svaka čast. Mnogi će postati bogatiji.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.