Namirnice koje daju volumen vašoj kosi

0
Ono što jedete utiče na vašu kosu. Nedostatak određenih nutrijenata, poput vitamina A, B i C te cinka, gvožđa, esencijalnih masnih kiselina i proteina može usporiti rast kose, učiniti je suvom i lomljivom te uzrokovati opadanje kose ili čak stvaranje peruti.

Dodavanje pojedinih namirnica može pomoći da svojoj kosi vratite život i volumen, a u nastavku pročitajte koje su to namirnice.

Grčki jogurt

Probiotici iz grčkog jogurta jogurta mogu biti korisni za vas i vašu kožu. Ti probiotici čuvaju zdravlje vlasišta i smanjuju upale, a taj efekat možete primijetiti u bržem rastu kose.

Losos

Masna riba, poput lososa, tune i sardine, najbolje su namirnice za zdravlje i rast kose. Razlog se skriva u njihovoj sinergiji hranjivih materija koje kao da su osmišljene da vašoj kosi udahnu volumen i sjaj. Ova je ria, takođe, dobar izvor kvalitetnih proteina, a oni su gradivni elementi vlasi, što ih čini esencijalnim nutrijentima za zdravlje kose.

Spanać

Ovo lisnato povrće je koktel nezamjenjivih vitamina i minerala. Vitamini B-kompleksa izuzetno su cijenjeni kad je u pitanju ljepota kože, kose i noktiju, a spanać sadrži obilje folne kiseline i biotina.

Zeleno povrće poput spanaća i blitve snabdjeće vas i vitaminom A, koji učestvuje u regeneraciji vlasi i održava tjeme optimalno vlažnim.

Jaja

Jaja su odličan izvor proteina, vitamina A, E i biotina te cinka i drugih nutrijenata neophodnih za zdravlje kos. Jaja ubrzavaju rast kose te jačaju, obnavljaju i hidriraju vlasi.

Batat

Batat će vašu kožu zaštititi od štetnih vanjskih uticaja te će je počastiti obiljem betakarotena, blagotvornog pigmenta koji se u tijelu pretvara u vitamin A. On spriječava nastanak peruti i pojačano opadanje kose.

U saradnji s vitaminom C, štiti kosu od oštećenja te stimuliše proizvodnju kolagena, poretina koji vlasima daje snagu i strukturu.

Avokado

Zahvaljujući ogromnoj dozi zdravih masnoća, biotina, vitamina E, folne kiseline te magnezijuma i kalijuma ovo je voće odličan pomagač u borbi protiv tanke, slabe i suve kose.

Guava

Ovo egzotično voće odličan je saputnik za zdravu i lijepu kosu (i kožu). Guava je bogata vitaminima i mineralima, poput vitamina A i C, folnom kiselinom, biotinom, gvožđem i cinkom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.