Nakon odluke suda: Fejsbuk i Instagram uklanjaju postove koji nude pilule za abortus

0

Društvene mreže Facebook i Instagram će ubuduće uklanjati postove korisnika koji nude pristup pilulama za abortus, a razlog je kršenje pravila koja se odnose na farmaceutske proizvode.

Nakon što je Vrhovni sud u SAD-u ukinuo pravo na abortus, odnosno presudu “Roe vs Wade”, korisnici društvenih mreža su počeli dijeliti postove putem kojih se nudi slanje pilula za abortus poštom osobama koje više nemaju pristup njima ili će im uskoro biti onemogućen.

Međutim, postovi su brzo uklanjani, a to je pokazao i test Associated Press-a čiji je post u kojem je ponuđeno slanje pilula za abortus poštom uklonjen za jedan minut. Slične rezultate su imali i drugi mediji kao što je The Verge, čiji je post uklonjen za dvije minute.

Prodaja, poklanjanje i prenos oružja kao i marihuane takođe su zabranjeni istim pravilima kompanije Meta pod koje podliježu i farmaceutski proizvodi. Međutim, testovi AP-a koji se odnose na postove o slanju oružja i marihuane nisu uklonjeni, kao ni post The Vergea vezan za slanje marihuane poštom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.