Nakon 89 godina: Ugašen telefonski „tačno vrijeme“ glasovni sat

0

Francuska, prva zemlja koja je uvela “glasovni sat” koji je informisao zainteresovane o tačnom vremenu, u četvrtak u ponoć isključila je uslugu nakon 89 godina.

Državna telefonska kompanija uslugu tačnog vremena, koja je koštala 1,5 eura po pozivu, ukinula je jer za nju u vrijeme pametnih telefona nije bilo interesovanja.

Potpuno je drugačije bilo 1933. godine, kada je prvi automatski glasovni sat uveden u pariskom opservatorijumu, astronomskom istraživačkom centru.

Dvadeset telefonskih linija primilo je 140.000 poziva, od kojih je zbog tadašnje tehnologije moglo biti odgovoreno na samo 20.000.

Prije nego što je uveden “glasovni sat”, osoblje je moralo lično da odgovara na pitanja o tome koliko je sati na telefonskoj liniji u opservatorijumu.

Tehnologija se sa vremenom usavršavala, od 1991. povezana je sa atomskim satom u opservatorijumu i moglo je tako da se nastavi do 2085. godine, bez ikakvih dodatnih ulaganja.

Usluga se, međutim, i dalje nudi i drugim zemljama. U Njemačkoj na primjer, Telekom Deutschland kaže da su pozivi i dalje vrlo popularni, posebno u danima kada se mijenja vrijeme sa ljetnjeg na zimsko ili obrnuto.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.