Nakon 10 godina Tužilaštvo počelo da ispituje navode PzP-a u vezi vladinih garancija izdatih KAP-u

5

Nakod 10 godina od podnošenja krivičnih prijava poslanika Pokreta za promjene u poslu izdavanja garancija za kredite podgoričkog KAP-a,  pred Specijalnim tužilaštvom naći će se čelni ljudi ministarstava ekonomije i finansija, u periodu od 2009. do uvođenja stečaja, odnosno sredine 2013. godine.

Podsjetimo, zbog izdatih garancija za KAP, poslanici Pokreta za promjene su u maju 2011. godine podnijeli krivične prijave protiv bivšeg premijera i aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića i još sedam osoba – Olega Deripaske, Branimira Gvozdenovića, Branka Vujovića, Mihaila Banjevića, Vječeslava Krilova, Vujice Lazovića i Anđelka Lojpura. Nakon skoro desetogodišnjeg izviđanja očekuju se konkretni rezultati tužilaštva koje je zbog ovog slučaja često bilo na meti kritika.

Postoji osnov sumnje da su na organizovan način počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju. Pored njih, istraga će obuhvatiti članove vladine Komisije za praćenje i kontrolu državne pomoći.

U Naredbi za sprovođenje istrage, zbog pranja novca, trebalo bi da se nađe Centralnoevropska aluminijska kompanija, koja je u julu 2005. godine, za 48 i po miliona eura postala većinski vlasnik KAP-a.

Kako je KAP dobijao garancije Vlade, tužilaštvo je počelo da ispituje još 2014. godine, na osnovu izvještaja Državne revizorske institucije objavljenog 2013. u kom su provjeravali izdate garancije 2009, 2010. i 2011. godine. Revizori su tada utvrdili da prije odobravanja izdavanja garancija KAP-u nije rađena procjena rizika.

Analizom Ugovora o poravnanju iz 2009. godine utvrđeno je da je Vlada izdavanjem državnih garancija za kredite KAP-u, bez odgovarajućih kontragarancija, preuzela značajan rizik od njihovog aktiviranja.

Pad garancija poreske obveznike koštao je, prema informacijama iz istrage, 137 miliona eura, a uz pristigle kamate 150 miliona.

Izvor: TV Vijesti

5 Comments
 1. Ivi komentariše

  Pričam ti priču.

  11
  1
 2. Kontra revolucija komentariše

  Pozorište za malu decu !.

  10
 3. Kazaro86 komentariše

  I ponovo znači Medo bio sve u pravu! Svaka čast, podrška!

  12
  3
  1. TomoP. komentariše

   Medo je standardno u pravu. Postoje oni koji ga ne vole i to je normalno je su to dps glasaci. Medjutim jos nisam vidio da ga neko demantuje.

   10
   3
 4. bitak komentariše

  Prenosim komentar:”Ekipa koja stoji iza konduktera Pejovica,a i on treba da objasne narodu sledece:
  1.Gdje je nestalo KAP-ovih 17 fabrika?
  2.Gdje je nestala KAP-ova proizvodnja? Od nekadasnjih 120000 t (100000t primarnog metala i 20000 preradjevina-polufabrikati i finalni proizvodi)
  3.Gdje je nestalo KAP-ovih 6000 radnika?
  4.Gdje je nestao KAP-ov izvoz i godisnji ukupni prihod koji je isao i do 400 miliona usd ?
  5.Gdje je nestao KAP-ov asortiman od preko 8000 proizvoda? (KAP je proizvodio sve sto se na svijetu moglo proizvesti od aluminijuma,osim 7 mikronske folije-nju su samo mogli proizvesti Amerikanci)
  6.Gdje je nestalo KAP-ovih 2 200 000 m2 zemljista sa svom infrastrukturom?
  Inace da obavijestimo experta Pejovica da je KAP proizvodio silumine i trupce-billets(10-ne hiljada t) jos dok je on prodavao vozne karte!”

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.