Najveći pad cijene nafte za poslednje tri decenije

0

Međunarodne referentne cinene sirove nafte „Brent“ pale su za 31 odsto na 31,43 dolara po barelu, dok je sirova nafta „VTI“ pala za 27 odsto na 30,07 dolara po barelu, pokazuju podaci sa tržišta, nakon što zemlje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), nisu uspele da postignu dogovor.

Nafta „Brent“ je poslednji put pala na 31,5 američkih dolara u januaru 2016. godine, a prine toga u proljeće 2004. godine, dok je „VTI“ poslednji put pao na 30,3 dolara 2016. i 2003. godine.

Agencija Blumberg istakla je da je današnji pad najveći od 1991, kada se završio rat u Persijskom zalivu.

Prema procjenama banke „Goldman Saks“, usred panike na naftnom tržištu cijene ovog goriva sada bi mogle pasti i na 20 dolara za barel.

Države-članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) nisu u petak 6. marta uspjele da se na sastanku u Beču dogovore o merama smanjenja proizvodnje nafte u uslovima negativnog uticaja koronavirusa na cijenu tog energenta.

Situacija na tržištu nafte najgora od 2008. godine

Rusija se zalagala za očuvanje postojećih uslova, dok je Saudijska Arabija predlagala dalje smanjenje proizvodnje nafte. Zbog toga se od 1. aprila otkazuju sve obaveze ugovornih strana o ograničenju proizvodnje goriva.

Sporazum OPEK-a i drugih zemalja izvan organizacije (OPEK+) o smanjenju proizvodnje nafte na snazi je od početka 2017. godine. Do kraja 2019. godine sporazum je predviđao smanjenje proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno u odnosu na nivo iz oktobra 2018. godine, a za tekući kvartal savez je smanjio proizvodnju nafte za 1,7 miliona barela.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.