Najnovija analiza Instituta iz Ljubljane: Đukanović i Tači saveznici u rušenju Vučića!

7

Savezništo na relaciji Priština-Podgorica-Zagreb upereno je protiv srpskih interesa i destabilizacije Srbije.

Ovu tezu objavio je Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

“Nije nikakva tajna, da su veze odnosno savezništvo između zvanične Prištine sa Podgoricom i Zagrebom vrlo snažno. Veze Kosova sa Zagrebom održava donedavni premijer Kosova Ramuš Haradinaj, dok sa Podgoricom i režimom Mila Đukanovića te veze i saradnju decenijama ima kosovski predsjednik Hašim Tači. Ukoliko bi to bila normalna saradnja to ne bi predstavljalo problem. Međutim, ovdje se radi o savezništvu, koje je planski usmjereno protiv Srbije odnosno prvenstveno protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića”, piše u izvještaju.

Dio iz izvještaja IFIMES-a u kojem se pominju veze Podgorice, Prištine i Zagreba

Radi se o Hrvatskoj i Crnoj Gori, koje su obje punopravne članice NATO-a i koje su involvirane u unutarnja dešavanja u Srbiji, posebno su zanimljivi njihovi odnosi sa dijelom srbijanske opozicije te njihovo obavještajno djelovanje, pišu u najnovijoj analizi IFIMES-a.

Analitičari smatraju, da je štetno za NATO bilo kakvo djelovanje Hrvatske i Crne Gore u i prema Srbiji, jer kao članice NATO-a svojim djelovanjem stvaraju dodatnu negativnu percepciju građana Srbije prema NATO-u.

NATO umjesto da radi na stvaranju povjerenja i pozitivne percepcije među građanima Srbije, on svojim djelovanjem preko Hrvatske i Crne Gore dodatno urušava ionako svoj slab ugled u Srbiji.

Preko 100 obavještajnih službi aktivno djeluje u Srbiji

Protesti u Beogradu su u početku bili protesti građana, da bi kasnije proteste zloupotrijebila odnosno „ukrala” opozicija i prisvojila kao svoje. Građanski bunt ima dugu tradiciju u Srbiji. U pojedinim segmentima građanski protesti bili su opravdani, ali u osnovi radi se o protestima, koji su dirigirani od dijela opozicije i pojedinih centara moći iz inostranstva.

Ključan zahtjev protesta je traženje odlaska sa vlasti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke (SNS). Ne postoji jasan politički program opozicije osim zahtjeva za smjenom predsjednika Vučića.

Građani su započeli sa protestima novembra 2018.godine. Simptomatično je, da su protesti započeli samo sedam dana nakon uvođenja taksi za uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine na Kosovo od strane tadašnje kosovske vlade premijera Ramusha Haradinaja.

Ubrzo su srbijanske opozicione političke stranke „prigrlile“ proteste i ukrale ideju samih građana. Kasnije su građani shvatili, da su zloupotrijebljeni od strane opozicionih političkih stranaka i prestali su sa protestima i organizirali su se da izađu na izbore, smatrajući da je učešće na izborima i politički angažman u Narodnoj skupštini Srbije, jedina mogućnost da se utiče na dešavanja u Srbiji i doprinese političkim promjenama, koji se odvijaju ili koje je potrebno pokrenuti.

 Srbija je poprište konfrontacije obavještajnih službi. U jednom periodu je u Srbiji aktivno djelovalo preko 100 obavještajnih službi. Uglavnom su aktivnosti obavještajnih službi usmjerene na pokušaj rušenja Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije. Tu se radi o razrađenim mjerama i potezima, koji su vrlo brižljivo osmišljeni i povlače se po unaprijed utvrđenom scenariju.

Osim direktnog pokušaja diskreditacije predsjednika Srbije Vučića, diskreditiraju se najbliži saradnici, članovi porodice, prijatelji odnosno svi oni koji su njemu bliski. Čak se sprovode i obavještajne aktivnosti protiv  njegove maloljetne djece.

Velike sile se utrkuju za „blagonaklonost“ Srbije, a istovremeno svaka ima svoje geostrateške interese i kontinuirano provjeravaju i testiraju „uspjehe“ svojih politika preko djelovanja  svojih obavještajnih službi. Učvršćujući poziciju zvanično neutralne države pritisak na Srbiju u obavještajnom smislu će se povećavati bez obzira o kojoj velikoj sili se radi, a posebno je povećan za vrijeme izbornih procesa, jer sve obavještajne službe prave procjene mogućih pobjednika i s tim u vezi onda prilagođavaju i svoje politike.

Upravo je politika neutralnosti Srbije, koju je učvrstio Aleksandar Vučić najveća nepoznanica za velike sile i njihov obavještajni izazov. Eskalacije političkih događaja na Kosovu i u Crnoj Gori vezana je za predstojeće izbore u Srbiji sa ciljem testiranja političke scene u Srbiji sa fokusom na političkom rejtingu i snazi Aleksandra Vučića i njegove SNS.

(izvor: www.ifimes.org)

7 Comments
 1. Kafanski filozof komentariše

  Sastaju se braca po oruzju!.
  Prodali bi majku sopstvenu samo da opstanu na vlast!.
  Sad je Djukanovic poceo i da saradjuje sa teroristima!.
  Najniza grana na evolucionom drvetu!.
  I mozak vise ne funkcionise!.

  14
  4
 2. Будимо људи komentariše

  Нова лаж,одговор на вијести
  Врана врани очи не вади

  5
  6
 3. Putin komentariše

  Hahahahahaha, Drazene ti sampion vijesti iz nesvjesti ! Ne boj se, dace ti Vucic pare i bet toga !

  3
  2
 4. Vukota komentariše

  Ovo je priča tanka.

 5. Senad komentariše

  Ništa tu nije čudno,
  Dva Šiptara nevole Srbina.
  Ako neznate ko je drugi Šiptar
  Pogledajte sliku čoveka bez potiljka (genetska karakteristika)

  2
  2
 6. Traktorist komentariše

  Da ga ruši Milo pije vodu, tači da ruši musliju ne pije vodu jer brat na brata ne ide

  1
  1
 7. Buka komentariše

  Oce Djukas,Oce S Tacijem..oce…Nikako da Vidi Doslednost..Predsednika Prva,Znanog kao Pometina..Nema razgovora s Teroristima,TACKA..prije bi poceo Zborit Istinito,Nego se i Vidio s Teroristima,,Drzave Nepostojece..Sve objavljene Slike,Pometine i Tacija,Haradinaja Su Dio Svjetske Zavjere Gejtsa..Preko 5g mreze,Isti ulazi u Um Ljudima..pravi im kasu od mozga..cus,,Vucic s Tacijem..Vucic s Haradinajem.,Vucic s Pacolijem….Nezamislivo a Kao Istinito…Da,5 g mreza,Gejts,Djukas isto nesto tu muti….

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.