Najjača opoziciona partija u Turskoj traži poništenje svih izbora

0

Najjača turska opoziciona partija danas je zatražila od vrhovnog izbornog organa u državi da poništi sve izborne rezultate u 39 istanbulskih distrikta kao i poslednjih predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

Taj zahtjev opoziciona partija podnijela je nakon što je poništena njihova pobjeda u borbi za gradonačelnika Istanbula i naloženo novo glasanje, prenosi AP.

Presuđujući u korist vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, Vrhovni turski izborni odbor je naložio ponovljanje glasanja održanog 31. marta, a na kojem je tijesno pobijedio opozicioni kandidat Ekrem Imamoglu.

Odbor je svoju odluku zasnovao na činjenici da neki zvaničnici koji su nadgledali izbore za gradonačelnike nisu bili državni službenici, kao što predviđa zakon.

Kao odgovor na tu odluku, glavna opoziciona Republikanska narodna partija (ĆP) podnijela je zahtjev za poništenje izbora u Istanbulu kao i rezultata prošlogodišnjih opštih izbora, navodeći kao argument da su i na tim izborima nadzor vršili oni koji nisu državni službenici.

AKP je osvojila većinu u istanbulskim distriktima kao i na prošlogodišnjim opštim izborima, koji su Erdoganu omogućili novi mandat.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.