Nagli porast broja umrlih od korona virusa

0

Od posledica Kovida-19 u Kini je, samo u jednom danu preminulo 242, čime se broj umrlih povećao na 1.300 ljudi.

Inficirano je više od 44.500 ljudi. Kako bi se spriječilo širenja korona virusa, u Kini je počela dezinfekcija gradova.

Stručnjaci prognoziraju da bi epidemija mogla biti okončana do aprila.

Ali, treba biti oprezan jer su nezahvalne bilo kakve prognoze u vezi sa širenjem koronavirusa, kažu u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Zato razrađuju plan kojim bi se uskladila klinička istraživanja korona virusa i riješavala najteža pitanja.

“Neki od tih problema podrazumevaju jednostavnu dijagnostiku, najbolji pristup prevenciji infekcije, i potencijalne terapije koje bi mogle da se koriste za liječenje pacijenata”, objašnjava direktor SZO Tedros Adanom Gebreisus.

Obuzdavanje širenja virusa ohrabruje

Svjetska zdravstvena organizacija je ohrabrena manjim širenjem virusa van provincije Hubej i hvale mjere koje je Kina preduzela.

SZO je poslala maske, rukavice i medicinske uniforme u 18 zemalja radi zaštite zdravstvenih radnika od koronavirusa.

Najveći broj oboljelih van Kine, je na kruzeru u japanskoj luci Jokohami gde je 218 zaraženih.

“Svi smo pogođeni izbijanjem novog virusa i upalom pluća koje izaziva. Nadamo se da će se situacija što prije vratiti u normalu. Svi putnici su zabrinuti sa svoju bezbednost”, isprčao je jedan od putnika sa broda Makato Kerima.

U San Dijegu u Americi potvrđen je 14. slučaj infekcije.

Dodatni nemir unosi i najnoviji izveštaji kineskih državnih medija u kojima se navodi da je zapravo 16.500 novih pacijenata samo u Vuhanu, ali još nema zvanične potvrde.

Smjene lokalnih zvaničnika Komunističke partije

Kineska Komunistička partija smijenila je svoje najviše zvaničnike za provinciju Hubej i njen glavni grad Vuhan, epicentar epidemije koronavirusa, prenijela je agencija Sinhua.

Mjesto generalnog sekretara Komiteta partije za Hubej preuzeo gradonačelnik Šangaja Jing Jong, dok će na to mjesto u Vuhanu doći Vang Žonglin, prenosi AP.

To su nova u nizu otpuštanja visokih zvaničnika, nakon što su ranije ove nedelje zbog krize izazvane korona virusom smijenjena dva zvaničnika lokalne zdravstvene komisije.

Državni mediji u Kini navode da se zbog grešaka u postupanju tokom epidemije novog virusa očekuje da veliki broj funkcionera bude izbačen iz Komunističke partije, nakon brojnih kritika u javnosti na račun lokalnih zvaničnika.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.